Radnici Fijata bi radije da ostanu kod kuće

Radnici Fijata su za danas najavili proteste i blokade u Kragujevcu jer im radna grupa Vlade Srbije nije dala preciznu ponudu za slučaj da se odluče za otpremninu i novi posao u Kragujevcu.

Vlada Srbije je odbila da precizira tu ponudu, prenose beogradski mediji, dok se ne okonča prijavljivanje za rad u fabrikama kompanije Stellantis u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj.

Posle boravka u inostranstvu od 18 do 24 meseca, tim radnicima se, kako tvrde u Vladi, garantuje posao u Stellantis – ovoj fabrici električnih automobila u Kragujevcu.

Proizvodnja električnih automobila bi trebalo da počne 2024.godine.

Očekivalo se da se za tu obuku prijavi 1000 od oko 2000 radnika Fijata iz Kragujevca.

Do 15.juna, kad je bio prvi rok, prijavilo ih se 137, pa je rok produžen do ponedeljka 20.juna u 13 sati.

Onima koji se odluče za rad u Stellantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, ponuđen je bonus od 11 000 evra pre polaska, zatim neto plata od 800 evra u Slovačkoj, 850 evra u Poljskoj, a zatim i bonus od 6000 evra po povratku u Srbiju.

U sadašnjoj fabrici Fijata u Kragujevcu ostaće 500 radnika, uključujući tu i sve ranjive kategorije. Oni će dobijati 100 %platu.

A 500 radnika biće višak. Oni će dobiti još nedefinisani iznos otpremnine, a očekuju da im država, koja je suvlasnik Fijata, pomogne u prinalasku novog posla.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com