Reket trese Makedoniju!

Zasad niko nije osporio autentičnost video snimka koji je danas objavio italijanski list „La verita“ u svom online izdanju. Na snimku se crno na belo vidi kako makedonski biznismen. Jordan Orce Kamčev i u Srbiji poznatom Bokiju 13 predaje milion i po evra i čuje da mu je za uzvrat čvrsto obećano da će biti pušten iz kućnog pritvora.

Video je snimljen 20. februara 2019, Kamčev je iz kućnog pritvora pušten 4. marta. Odlukom Vrhovnog suda Severne Makedonije, tačno kako mu je Boki 13 na video snimku i obećao.

Autor teksta na online stranama lista „La verita“ Laris Grajser makedonskim medijima je obećao još sličnih senzacija narednih dana!

Orce Kamčev, makedonski biznismen, s još četiri lica, priveden je novembra 2018. godine po nalogu Specijalnog javnog tužilaštva za dela nastala u vezi sa nelegalnim prisluškivanjem. Oni su privedeni, kako je saopšteno, pod osnovanom sumnjom da su učestvovali u zločinačkom udruživanju i pranju para. Istraga u tom predmetu nazvana je „Imperija“.

Kamčevu je na teret stavljana bliskost s Sašom Mijalkovim, bivšim šefom makedonskih bezbednosnih službi, bliskim rodjakom bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, kumom Kamčeva, koji je istragom u predmetu „Imperija“ takodje obuhvaćen.

Sem što se na snimku vide svežnjevi evra i rukom pisana specifikacija, čuje se i razgovor koji vode Kamčev i Bojan Jovanovski poznatiji kao Boki 13.

Makedonsku javnost posebno je uzbudio deo razgovora gde Boki 13 uverava Kamčeva da će Vrhovni sud prihvatiti njegovu žalbu na odluku Apelacionog suda da ga ne pusti iz kućnog pritvora, a „Katica Janev neće upotrebiti nikakve pravne lekove da produžava, da odugovlači, u ponedeljak – utorak, vi ste na slobodi“.

Katica Janeva je na čelu Specijalnog javnog tužilaštva za dela u vezi sa nelegalnim prisluškivanjem. Posebno je neomiljena medju sadašnjom makedonskom VMRO-DPMNE opozicijom.

Bojan Jovanovski poznatiji kao Boki 13 uhapšen je na graničnom prelazu izmedju Makedonije i Grčke „Bogorodica“ 15. jula 2019. godine pod sumnjom o reketiranju.
Tužilaštvo je na konferenciji za štampu saopštilo da Bokija 13 i njegovog partnera u reketiranju izvesnog Zorana Milevskog poznatog kao Kičec obradjuje od maja 2019. Javno tužilaštvo Severne Makedonije za organizovani kriminal formiralo je predmet „Reket“.

Kasnije se saznalo da je reketiran Orce Kamčev. Boki 13 i Kičec od novembra 2018. do aprila 2019. su se sastajali sa Kamčevim i njegovom ženom i tražili im pare da Kamčev bude potpuno oslobodjen optužbi ili da mu kazna bude ublažena. Prvo su tražili 8 miliona evra, a onda su se zadovoljili da im se 4 miliona evra isplate na rate. Izgleda da im je isplaćeno 1,5 miliona evra pre nego što je Boki 13 saznao da je praćen i pokušao da umakne.

Bojan Jovanovski poznat i u Srbiji kao Boki 13 u Makedoniji je predsednik nevladine organizacije Medjunarodni savez za civilno društvo i socijalno ugrožene kategorije. Osnivač je i kablovske televizije 1TV.

Celog današnjeg dana, makedonski mediji bliski aktuelnoj vlasti u centar ove priče stavljaju pitanje kako je kompromitujući video snimak stigao do italijanskog lista „La verita“?Opširno se, očito u cilju diskreditacije, argumentuju veze ovog lista s evropskom desnicom – Mateo Salvini, Viktor Orban, Marin Lepen, Janez Janša, ali i sa bivšom makedonskom VMRO-DPMNE vlašću, a sadašnjom opozicijom. Pa se, uključio se u ceo slučaj i Dojče vele, zaključuje da je video mogao stići i preko Budimpešte. Tamo se nalazi bivši makedonski premijer Nikola Grujevski.

Janša se u ovom društvu pominje jer je autor teksta u „La verita“ Slovenac sa italijanskim pasošem. Opoziciono orijentisani makedonski mediji, kao kurir.mk, ističu široko i svestrano obrazovanje i političko iskustvo autora Larisa Gajsela i nastoje da dokažu veze Bokija 13 sa aktuelnom vlašću Zorana Zaeva. Pa se navodi da je poslanik vladajuće SDSM Kostadin Kostadinov od juna 2017. godine počasni član nevladine organizacije čiji je predsednik Jovanovski, a pamti se i da Kostadinov, sa funkcije vd gradonačelnika Strumice nije štedeo reči hvale na račun Jovanovskog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com