Rio Tinto deli najveću dividendu u 145-godišnjoj istoriji

Australijsko – britanska kompanija Rio Tinto podeliće svojim akcionarima polugodišnju medjudividendu čiji će iznos biti veći od bilo koje godišnje dividende koju je tokom svoje 145 godina duge istorije isplatila ta kompanija.

Od ukupne polugodišnje neto dobiti od 12,16 milijardi dolara akcionarima će, piše Frankfurter Algemajne Cajtung, biti isplaćeno 9,1 milijardi dolara ili rekordnih 5,61 dolar po akciji. Dosadašnji rekord držala je isplata 2019.godine, kada je isplaćeno 2,12 dolara po akciji.

Koncern, kod koga ruda gvožđa daje 60 odsto prihoda, a aluminijum još jednu petinu, poslovni uspeh ima da zahvali, kako konstatuju berzanski analitičari, neočekivano brzom ekonomskom oporavku Kine posle epidemije koronavirusa i rastu tražnje za rudom gvožđa, koji diktiraju kineske visoke peći, opet u punom pogonu.

U izveštajima o ovogodišnjoj rekordnoj isplati akcionarima, pominje se i ambicija kompanije Rio Tinto da u Srbiji realizuje projekat Jadar.

Odmah da se kaže, o realizaciji projekta se ne govori kao o gotovoj stvari : ne zaboravlja se ni referendum, koji je tim povodom gradjanima Srbije obećao predsednik države Aleksandar Vučić, ni činjenica da nisu u Srbiji svi pristalice te Rio Tintove investicije.

FAZ navodi da Rio Tinto u projekat Jadar namerava da uloži 2,4 milijarde dolara, da sa eksploatacijom krene za 5 godina, a kad rudnik dostigne pun kapacitet da proizvodi 58 000 t litijuma i 160 000 t borne kiseline.

„Ukoliko krene, Jadar će biti najveći evropski izvor za snabdevanje lutijumom tokom najmanje sledećih 15 godina“, citira FAZ ocenu kompanije.

Ni slučajno nije od malog značaja što nemački list dodaje da bi od realizacije projekta Jadar profitirala i nemačka automobilska industrija.

Uz ovogodišnji poslovni uspeh kompanije Rio Tinto spominje se, naravno, i njena narušena reputacija u Australiji zemlji u kojoj Rio Tinto, kako prenosi boerse-online, ostvaruje lavovski deo svojih prihoda, koji se za ovu godinu procenjuju na 64,4 milijarde dolara.

Novi šef kompanije, Danac Jacob Stausholm u svoj tim je uključio Bena Vajata, pripadnika australijskih starosedelaca, koji je prvi starosedelac na tako visokom položaju u kompaniji.

Stausholm se sastao sa predstavnicima starosedelaca i izvinio im se zato što je prošle godine, pri proširenju rudnika u regionu Pilbara, uništen 46 000 godina star spomenik starosedelaca.

Da li je, s obzirom na ogroman interes kompanije baš u regionu Pilbara, izvinjenje dovoljno da ubedi partnere Rio Tinta i drugde u svetu da će kompanija s dužinom pažnjom voditi računa i o interesima lokalnog stanovništva koji nadilaze interese profita?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com