Rusija: Veća zarada od poljoprivrede nego od prodaje oružja

Zahvaljujući embargu na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU i slaboj rublji ruska poljoprivreda doživljava pravi procvat, piše nemački magazin Špigl.

pšenica

Ruska poljoprivreda je bila u padu još od 1991. godine kada se raspao Sovjetski savez. Investitori su izbegavali ovaj sektor i okretali se proizvodnji sirovina. U tom periodu Rusija je izgubila oko 35 miliona hektara obradivog zemljišta – površina velika skoro kao Nemačka.

Sve se promenilo 2014. godine uvođenjem zapadnih sankcija protiv Moskve i njenog odgovora u vidu embarga na uvoz hrane.

„U poslednjih nekoliko godina, udeo ruske poljoprivrede u ekonomiji se povećao, suprotno globalnom trendu. Prošle godine, Rusija je po prvi put zaradila više od prodaje poljoprivrednih proizvoda nego od prodaje oružja“, piše Špigl.

Proizvodnja žitarica raste već šest godina, a 2015. Rusija je pretekla SAD i postala najveći proizvođač i izvoznik pšenice.

Prema podacima ruskog Ministarstva poljoprivrede, ovogodišnja žetva će doneti barem 110 miliona tona. Rusija je prošle godine izvezla 22,5 miliona tona žitarica, a očekuje se da će se izvoz ove godine povećati za 4,5 miliona tona.

Američko Ministarstvo poljoprivrede procenjuje da će Rusija ove godine izvesti više pšenice od cele Evropske unije.

Rusija je dobila nove ugovore za izvoz 120.000 tona pšenice u Egipat, a uskoro će početi da snabdeva i Kinu.

Slabija rublja je takođe pomogla ruskoj poljoprivredi tako što su ruski proizvodi postali konkurentniji na svetskim tržištima.

Ruski ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev predviđa da će poljoprivreda uskoro postati drugi najveći izvoznik, odmah nakon energetskog sektora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com