SAD pod sankcije stavile 7 ruskih fizičkih i 14 pravnih lica

Američke tajne službe procenjuju da Moskva stoji iza trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog i zato su danas uvele sankcije za 7 ruskih funkcionera i 14 organizacija koje se bave proizvodnjom biološkog i hemijskog oružja.

Imena fizičkih i pravnih lica na koja se sankcije odnose još nisu objavljena. TASS tvrdi da se radi o 9 ruskih i 3 švajcarska pravna lica i jednom državnom istraživačkom institutu, a da će njima, po navodima Blumberga, biti uvedena oštra uvozna ograničenja na teritoriju SAD.

Ranije je Evropska unija objavila da zbog kršenja prava čoveka ulazak na svoju teritoriju i otvaranje računa u svojim bankama zabranjuje četvorici ruskih funkcionera: šefu Istražnog komiteta Rusije Aleksandru Bistrikinu, komandantu Ruske garde Viktoru Zolotovu, šefu Federalne službe za izvršenje zatvorskih sankcija Aleksandru Kalašnjikovu i šefu Ruskog državnog tužilaštva Igoru Krasnovu.

U oktobru 2020. su zbog slučaja Navaljni sankcije već uvedene šestorici ruskih funkcionera.

Alekseju Navaljnom pozlilo je 20. avgusta u avionu na liniji Tomsk – Moskva. Avion se hitno zbog toga prizemljio u Omsku, gde mu je pružena medicinska pomoć.

Na zahtev porodice i saradnika, Navaljni je prebačen na lečenje u berlinsku kliniku Charite.

Laboratorija Bundesvera je objavila da je trovanje Navaljnog pokušano sredstvom iz roda novičok.

Navaljni se u januaru vratio u Rusiju i odmah je uhapšen zbog kršenja uslova za uslovno puštanje na slobodu.

Sud mu je na predlog Službe za izvršenje zatvorskih sankcija uslovnu kaznu zatvora zbog prevare francuske kompanije Iv Roše zamenio kaznom zatvora od dve i po godine. Već je upućen na izdržavanje kazne.

U drugom procesu, Navaljni je osudjen da plati 850.000 rubalja zbog klevete na račun 94-godišnjeg veterana Drugog svetskog rata. Kako su zahvaljujući modernim tehnogijama mogli da se obaveste zainteresovani širom sveta, ponašanje Navaljnog u sudu bilo je sramno. On je vredjao ljude po osnovu njihovih godina i zbog učešća u borbi protiv nacizma, a s nipodaštavanjem se odnosio prema prisutnim ženama, uključujući i postupajućeg suduju zbog čega mu prete novom kaznom.

U Državnoj dumi je u toku usvajanje zakona kojim se klevetanje i uvreda veterana Drugog svetskog rata kvalifikuje kao krivično delo i sankcioniše kaznom do 5 godina zatvora ili do 5 miliona rubalja.

Amnesty International je posle nekoliko dana objavio da Alekseja Navaljnog više ne tretira kao „zatočenika savesti“, a pošto je dobro proučio njegove mnogo ranije izjave, koje on nije demantovao. Ta organizacija je oštro demantovala da je podlegla kampanjama Kremlja  za diskreditaciju Navaljnog.

Amnesty International, medjutim, i dalje smatra da je sudjenje Navaljnom bilo političko i traži da se on oslobodi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com