Sakašvili: Daću život za oslobodjenje Ukrajine od oligarha

Pristalice bivšeg predsednika Gruzije, bivšeg gubernatora Odese i sadašnjeg lidera ukrajinske partije „Pokret novih snaga“ Mihaila Sakašvilija provalile su u vozilo kojim su njega odvozili pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i oslobodili ga.

On je, po oslobadjanju, pozvao Kijevljane da svi krenu na parlament i da zahtevaju opoziv predsednika Ukrajine Petra Porošenka jer „nas je mnogo, ne treba se bojati, milioni nas je, mi smo jači“ vikao je Sakašvili uveravajući svoje pristalice da su i pripadnici SBU psovali Porošenka.

„Ne dajte tim neobrazivanim, bezobzirnim bitangama da vladaju vama. Ja ću dati svoj život za oslobodjenje Ukrajine od oligarha. Pozivam sve Kijevljane da izadju na ulice i okupe se danas na Majdanj i počnu proces oslobodjenja Ukrajine od Porošenka i njegove bande“, rekao je Sakašvili a prenose ruski mediji.

U njegov stan u Kijevu upali su jutros pripadnici SBU navodno u nameri da zaplene dokumente koji svedoče o izvorima finansiranja Sakašvilija. On je pobegao na krov i pretio da će skočiti ukoliko mu se približe. Zatim je uhapšen pod optužbom za pokušaj državnog udara.

Državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko optužio je bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i mladog oligarha Sergeja Kurčenka – obojica se nalaze u Rusiji – da finansiraju Sakašvilija i njegove pristalice u pokušaju svrgavanja vlasti u Kijevu. Prema njegovoj tvrdi, Sakašvili je iz tih izvora dosad dobio oko pola miliona dolara.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio je da je Sakašvilijeva situacija komplikovana i da je on prešao trnovit put od jedenja kravate do pentranja na krov ali: Kremlj „nema običaj da komentariše izjave ljudi koji sede na krovu“.

Delegacija Evropske unije u Kijevu saopštila je da prati dogadjaje oko Sakašvilija i da se nada da će „istraga biti blagovremena i u skladu sa svim što zakon zahteva“ te da prava Sakašvilija neće biti narušena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com