SB UN o Kosovu: Svi ostali pri svome, Priština lansirala novi sporazum

Na zahtev Srbije i uz podršku Rusije večeras je održana otvorena vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena odluci parlamenta Kosova da formira kosovsku vojsku, a Priština je u Briselu lansirala Nacrt predloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom.

Na sednici učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

Aleksandar Vučić je rekao da je odluka o formiranju vojske Kosova direktno suprotna odredbama Rezolucije 1244, koja je citirana, predstavlja pravno i političko nasilje, pretnju bezbednosti Srbima na KiM kao i regionu u celini. On je rekao da je Srbija spremna na nastavak dijaloga, pošto Priština povuče i odluku o uvodjenju takse od 100 odsto na svu robu iz Srbije i odluku o formiranju oružanih snaga Kosova.

Hašim Tači je ocenio da se „prošle nedelje nije dogodilo ništa vanredno“ na Kosovu te da odluka o formiranju vojske Kosova ne samo da nije pogrešna nego je doneta sa zakašnjenjem od 5 godina. On je pozvao da sledećih nedelja i meseci „na precizan način priznamo naše države sa multietničkim društvima“.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija deli „zabrinutost zbog situacije bezakonja u vezi sa kosovskim oružanim snagama“ i da Rezolucija 1244 nema nikakve veze „sa suverenom odlukom skupštine takozvane suverene države“ nego je ta odluka kršenje Rezolucije 1244 koja na Kosovu predvidja „demilitarizaciju i bez bilo kakvih oružanih snaga Albanaca“.

Predstavnik Kine u UN je rekao Kina primećuje „složenu dinamiku u sadašnjoj bezbednosnoj situaciji“ i misli da je Rezolucija 1244 ključna, a sporazum u skladu sa njoj najbolji.

SAD, Velika Britanija i Francuska su, s malim razlikama u tonu, podržale formiranje oružanih snaga Kosova.

„SAD podržavaju formiranje vojske Kosova što je suvereno pravo u dogovoru sa KFOR-om”, rekao je predstavnik SAD u Ujedinjenim nacijama.

Replicirajući onima koji su stali u odbranu formiranja kosovske vojske, Aleksandar Vučić je najpre negirao tvrdnje o etničkom čišćenju Albanaca .

„Ranije je na KiM bilo 1,4 milion Albanaca, a sada ih je 1,7 miliona. Srba je na KiM bilo 220.000, a sada ih je 106.000. Ovo su brojke, ovo su činjenice. Ko je počinio etničko čišćenje? Ne tvrdim da smo mi uvek bili u pravu u svemu, ali ovakva vrsta pristrasnosti ubija mogućnost dijaloga”, rekao je Vučić.

On je naročito odbacio pominjanje Ahtisarijevog plana kao osnove za odluke koje je donela Priština.

„Pozivate se na nešto što ne postoji, što nikad nije stupilo na snagu”, rekao je Vučić.

Pominjanje Ahtisarijevog plana je značajno budući da je Priština danas, kako vest Tanjuga prenosi RTS, bacila u arenu diskusija o KiM Nacrt predloga sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, u kome se, izmedju ostalog, poziva na Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, na koji se poziva i Ahtisarijev plan.

Nacrt sporazuma, koji se u medijima naziva Haradinajev (Ramuš, kosovski premijer) sporazum predlaže da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu u granicama koje je imalo prethodno zavisno područje, da isplati ratnu štetu nastalu tokom sukoba na KiM i obešteti žrtve rata, isplati penzije, dinarsku i deviznu štednju, socijalna davanja, dečje dodatke…

Zajednici srpskih opština, koju je Priština dosad odbijala da formira, daje se, Haradinajevim sporazumom, status udruženja gradjana, a nadležnom sudu na KiM pravi da ukine bilo koju njenu funkciju ili delatnost.

S obzirom na medjusobna neslaganja 15 članica Saveta bezbednosti ne očekuje se da to telo objavi ni usaglašeno saopštenje, a kamoli rezoluciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com