Si Djinping stiže u trodnevnu posetu Vladimiru Putinu

Kineski predsednik Si Djinping danas stiže u veliku i važnu, čak trodnevnu posetu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Istog dana će se u jednom ruskom listu pojaviti članak Si Djinpinga, a u kineskom Ženmin Žinbao (Narodne dnevne novine) članak Vladimira Putina.

Ovo je prvo inostrano putovanje kineskog predsednika pošto je treći put reizabran na tu funkciju i ojačao svoju poziciju tako da se o postojanju nekih blokova ili disonantnih tonova u Komunističkoj partiji Kine više ne može govoriti – Kina govori samo glasom Si Djinpinga.

A ocenjuje se da je on definitivno ocenio da su se, s pojačanom aktivnošću SAD u Azijsko – tihiokeanskom regionu, pravila igre u svetu promenila te da se Kina umesto dosadašnjeg laviranja i izbegavanja oštre konfrontacije sa Zapadom sprema na odlučnije stavove u spoljnoj politici.Ovom posetom tako Si daje dosad najeksplicitniju podršku svom prijatelju Vladimiru Putinu.

Agresivno američko bombardovanje svetske javnosti informacijama da je Kina već počela da isporučuje oružje Rusiji – Politico tvrdi dronove i 1000 automata, još se smatra kontraverznim.

U Moskvi se veruje da Kina pre svega želi da konkuriše SAD u ulozi glavnog svetskog zamešača u svim sporovima i da se za tu ulogu preporučila diplomatskim mirenjem Saudijske Arabija i Irana budući da ranije mirotvoračkih iskustava nije imala.

Komentator ruskog lista Vzgljad, ocenjuje da je Kina jedina bitna država koja Rusiju nije izdala i time se kao potencijalni posrednik u rusko – ukrajinskom sukobu najbolje kvalifikuje. Pošto je Turska zaustavila ruski paralelni uvoz preko svoje teritorije i prestala da opslužuje ruske avione, a spekuliše se da se Indija, sem što je usvojila nekoliko antiruskih rezolucija,sprema da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Ipak, veruje se da se konkretniji uslovi za neko posredovanje mogu oceniti tek posle prolećne kontraofanzive Vojnih snaga Ukrajine.

Druga stvar o kojoj bi, spekuliše se, Si Djinping i Vladimir Putin mogli da razgovaraju je direktna pomoć Kine ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.
Tu bi, navodno, ta pomoć bila protivteža američkoj pomoći u oružju Tajvanu, dakle predmet političke trgovine.

U svakom slučaju, ne očekuje se da će detalji razgovora Si Djinpinga i Vladimira Putina o kineskoj pomoći Rusiji u rusko – ukrajinskom sukobu, ako ih uopšte bude, biti dati na izvolte javnosti, ni ruskoj, ni kineskoj, ni svetskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com