Smešna strana sveta: Ko je Vučiću zabranio da govori?

Da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u sedištu kompanije Folksvagen ili samo u Volfsburgu, sedištu Folksvagena, kako su se veštom formulacijom za svaku slučajnost obezbedili neki mediji, ostaće za našu javnost – tajna.

I sam Vučić se danas, kako pozivajući se na Tanjug prenose beogradski mediji, snašao poput proročice iz Delfa:

„Zabranjeno mi je da govorim o tome, ako hoćemo bilo šta da se nadamo o bilo čemu – ni reč. Ali male su naše šanse pored svih velikih, ali borićemo se”, rekao je Vučić.

Ko, po zakonu, može da zabrani predsedniku jedne nezavisne, suverene, ponosne države da govori? „O bilo čemu ni reč?“.

Dakle: kad je predsednik Srbije rekao da je bio u Folksvagenu? Nikad. To su vešti novinari vešto saznali od veštog njega, na koga se ne mogu pozvati. Takve su vesti upropastile novinarstvo, pisao je u jednom odličnom eseju bivši prvi čovek Handelsblata Gabor Štajngart.

Ali im je pravo mesto na reklami, kakve je vešti Folksvagen brzo, vešto i dvosmisleno skovao za Sajam automobila, koji se upravo održava u Beogradu (vidi sliku).

Dakle, ceo grad zuji (znakovit odabir reči) o onome o čemu je izabranom predsedniku Srbije zabranjeno da zucne. Kakva reklama!

Ali sudeći po komentarima čitalaca pojedinih portala, i ponosni srpski narod je odmah pristao na zaveru ćutnje. Narod je zakon, ali ta sklonost naroda može biti opasna. Podseti me, izvinjavam se duboko se izvinjavam, na onaj dogadjaj u Zemunu od pre deceniju, kad su žitelji jedne zgrade izašli iz svojih stanova u park da čuvaju jedan važan dokument…

Inače, prema pisanju nemačkih medija, Folksvagen namerava da svoju fabriku u nemačkom mestu Emden potpuno prevede na proizvodnju električnih automobila, proizvodnju pasata iz Emdena da preseli u jednu Škodinu fabriku u Češkoj, i sad analizira 10 lokacija u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji i Turskoj, gde bi gradio nove kapacitete za Škodu.

Predsednik Srbije se, dakle, kao David s Golijatom, ne bori s veeelikom Amerikom, Kinom, Rusijom – tamo Folksvagen već ima preduzeća, nego sa velikom Bugarskom i Rumunijom. Ajde, dobro, i sa velikom Turskom, državom sa tržištem od 70 miliona stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com