Suspenzija rada britanskog parlamenta – nezakonita

Vrhovni sud Velike Britanije je odlučio da je odluka britanskog premijera Borisa Džonsona da privremeno suspenduje rad britanskog parlamenta bila nezakonita.Spiker Donjeg doma britanskog parlamenta odmah je odlučio da se parlament sastane sutra, u sredu 25.septembra.

Da je odluka Džonsona nezakonita smatra svih 11 sudija Vrhovnog suda.

Predsedavajući sudija ledi Brenda Hale je rekla da se kod ove suspenzuje parlamenta radi o jedinstvenom slučaju ,kakvog u slicnim okolnostima jos nije bilo i „kakvog verovatno vise nikad Nece biti“.

„Parlament nije suspendovan.To je jednoglasna odluka svih sudija“,rekla je ona.

O daljim koracima, posle ove odluke, treba da odluče oba doma britanskog parlamenta.

Odluku Borisa Džonsona da suspenduje rad parlamenta, od 10. septembra do 14. oktobra, odobrila je kraljica Elizabeta II.

Džonson je odluku da suspenduje parlament pravdao potrebom da predstavi novu agendu svoje politike, dok kritičari te odluke smatraju da mu je cilj samo bio samo da spreči parlament da donese zakon protiv Bregzita bez dogovora.

Velika Britanija ne poseduje ustav u klasicnom smislu kao knjigu pisanih pravila.Britanski ustav,podseća FAZ,sastoji se od zbirke zakona,sudskih odluka i društvenih konvencija.“Ustav se stalno razvija kroz zakonodavstvo ili nove interpretacije postojećih pravila i prilagodjava novim okolnostima.Ponekad je reč o jednom politickom ustavu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com