Svetski ekonomski forum na vrhu Evrope

Izostanak najmoćnijih svetskih lidera, pBaraka Obame i Vladimira Putina, ali i najmoćnijih bankara, Dženet Jelen (FED)  i Marija Dragog (ECB), neće sprečiti učesnike Svetskog ekonomskog foruma (WEF) da sa vrha Evrope – Davosa pošalju već tradicionalne poruke upozorenja, poneki savet i pregršt fotografija.

U iščekivanju rezultata ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma, portal Ekonomske Vesti je istraživao koje su to specifičnosti ovog događaja.

WEF 2

Jedan od njih je svakako podatak da je Davos najviši grad u Evropi. Nalazi se na 1.560 metara nadmorske visine, a u njemu živi tek 11.000 ljudi. Poređenja radi, WEF svake godine okupi oko 2.500 učesnika, od kojih svako mora da plati akreditaciju koja iznosi 20.000 dolara.

Na ovogodišnjem Svetskom eknomskom forumu prosečna starost učesnika, koji dolaze iz preko 100 zemalja, je 53 godine (muškarci) i 48 godina (žene). Najstariji učesnik ima 91 godinu, a najmlađi 22 godine.

Pripadnice lepšeg pola čine tek 17 odsto učesnika – što je napredak u odnosu na prošlogodišnjih 15 odsto.

Učesnike obezbeđuje oko 4.000 pripadnika švajcarskih snaga bezbednosti, tvrde američki mediji, a interesantno je da se svake godine tokom WEF-a u Davosu emisija ugljen dioksida smanji za oko 30 odsto zbog zatvaranja saobraćajnica.

Davos, procenjuju švajcarski ekonomisti, od ovog skupa svake godine zaradi oko 50 miliona dolara.

Do sada je Svetski ekonomski forum održan samo jednom van Davosa i to 2002. godine u Njujorku. To je bio znak podrške Njujorku nakon terorističkog napada u septembru 2001. godine.

Prvi Svetski ekonomski forum u Davosu održan je 1971. godine i tada je učestvovalo 444 državnika, bankara, privrednika…

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com