Tadić : Različit pristup prema Rio Tintu za vreme naše vlasti!

Bivši predsednik Srbije i bivši šef Demokratske stranke, a sadašnji šef Socijaldemokratske stranke Boris Tadić saopštio je da je „država imala različit pristup“ kompaniji Rio Tinto u „vreme mandata naše izvršne vlasti“ od pristupa koji ima sadašnja vlast.

Tadić je reagovao na vanredno obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bivšu vlast optužio da je donela ključne dokumente za ulazak Rio Tinta u Srbiju.

„Koštuničina vlada 2004.godine odobrava taj projekat, što je potpuno racionalna odluka, jer bi bilo neodgovorno da se ne udje u dalja istraživanja tako značajnog rudnog potencijala otkrivenog u Srbiji“, navodi Tadić.

„U vreme mandata naše izvršne vlasti od 2008.godine, odobravamo nastavak tog procesa istraživanja. Dakle, ne eksploatacije već istraživanja! I nikada više ništa od istraživanja nismo dozvolili“, tvrdi Tadić u saopštenju objavljenom na sajtu SDS.

On tvrdi da se „eksploatacija“ prvi put pominje u dokumentu iz 2017.godine, koji je donela sadašnja vlast, a ne u dokumentu iz 2012.godine, kako tvrdi Vučić, koji je donela bivša vlast.

„Eksploatacija se prvi put pominje tek od 2017.godine u vreme Vučićeve vlasti i on najperfidnije obmanjuje javnost da je kritičan momenat nastao 2012.godine kada su odobrene tkz. ‘bušotine velikog promera’, kaže Tadić.

Tadić tvrdi da su“ bušotine velikog promera“ samo jedan od neophodnih metoda istraživanja, a ne eksploatacija, kako tvrdi Vučić.

„On [Vučić] tvrdi da je ta odluka ‘dirala u integritet zemljišta’ naglašavajući da je to posebno dramatičan trenutak. A istina je da je to samo jedna od metoda istraživanja koja je bila neophodna za dalji tok istraživanja i koja ni na koji način nije ugrozila integritet zemljišta „, saopštava Tadić.

On ocenjuje da nije odluka bivše vlasti iz 2012.godine, kako tvrdi Vučić, nego je skandalozna  odluka sadašnje vlasti iz 2017.godine.

“ Vlada Ane Brnabić donosi skandaloznu odluku iz 2017.godine o Prostornom planu posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita na lokalitetu Jadar. Ono što je ključna razlika izmedju ove i naše vlasti je da mi nikada ne bismo preduzeli takav korak, pre nego što bi konačno bila završena faza istraživanja i pre nego što bismo imali sve potrebne studije ekološke održivosti i uticaja na zaštitu životne sredine“, tvrdi Tadić.

„A posebno je skandalozno što su taj plan doneli na osnovu strategije o upravljanju mineralnim resursima iz vremena naše vlasti, koja nikada nije stupila na snagu, jer nikada nije usvojena u Skupštini Srbije“, ocenjuje Tadić.

Po njegovom mišljenju, „ključno pitanje je zašto su oni te 2017.godine doneli odluku o prostornom planu bez elaborata o rudnim rezervama, budući da je taj elaborat završen tek 2020.godine“.

Tadić na kraju optužuje sadašnju vlast da „uništava pravnu državu zarad interesa vladajuće oligarhije, kao u slučaju donošenja zakona o referendumu i eksploataciji ili upravo završene privatizacije Instituta Jaroslav Černi u korist Milenijum tima, koji je jedna od retkih institucija u Srbiji nadležna za donošenje studija o uticaju na vode projekta poput Rio Tinta“.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com