To obavezno sprečiti: Telekom neć morati da daje informacije o sponzorstvima

Nevena Ružić iz Kancelarije poverenika za slobodan pristup informacijama rekla je danas da bi mogla da postane ustavno pitanje zakonska odredba, po kojoj se na Telekom Srbija, Dipos, Železnice Srbije, Elektromreže Srbije ne bi više odnosio Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ukoliko se ta odredba iz Nacrta izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja  usvoji, moglo bi se postaviti pitanje nejednakog tretmana „drugih koji nemaju privilegiju da posluju uz pomoć države“, rekla je Ružićeva gostujući na RTSu.

Nacrt Zakona o izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, naime, izričito navodi da se organom vlasti koji ima obavezu obezbedjivanja javnosti informacija od javnog značaja „ne smatra društvo kapitala, koje posluje na tržištu u skladu sa propisima o privrednim drustvima, bez obzira ko je njegov član ili akcionar“.

S obzirom na nedavne kontroverze oko kupovina koje je na telekomunikacionom tržištu obavio Telekom Srbija, s obzirom na nesto starije kontroverze oko Elektromreže Srbije ili još mnogo starije storije oko firme Dipos, skroz je na mestu zaključak da vlast ovim rešenjem želi ubuduće da zatvori javnosti svaku mogućnost da uopšte sazna o slučajevima koji bude sumnju. A ipak su pitanje raspolaganja javnim novcem i vlasništvom.

Sem toga, Telekom Srbija je ogroman sponzor, uključujući tu i medije, a sadašnje kontroverze oko položaja medija predloženo zakonsko rešenje moglo bi dalje da produbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com