Turska će obeštetiti porodicu ubijenog ruskog pilota, a Rusiju?

Pres-sekretar turskog predsednika Režepa Tajipa Erdogana rekao je danas da će Turska sa ljudske tačke gledišta razmotriti zahtev za kompenzaciju štete porodici ubijenog ruskog pilota Sergeja Peškova, ali za oboreni ruski avion ne namerava da plati obeštećenje.

rusija turska

„Ali takav zahtev (od porodice- prim. EkonomskeVesti) još nismo dobili“, rekao se Ibrahim Kalin za tursku NTV.

Sličan stav izneo je i turski premijer Binali Jildirim.

Za CNN Turk on je izjavio da „nema reči o tome da bi Turska mogla da plati obeštećenje za oboreni avion, mi smo se samo izvinili“.

Ali Jildirim je u ranijim izjavama, recimo za televiziju TRT, dopustio i mogućnost da obeštećenje za avion bude plaćeno, „ukoliko bude neophodno“.

Turskoj je očito veoma stalo da što pre započne normalizaciju odnosa sa Rusijom. Sem šteta koje su njenoj ekonomiji nesumljivo, a po nekim mišljenjima u ponečemu i nepovratno nanele ruske sankcije, i najnoviji dogadjaji u EU i pogoršavanje položaja Turske u odnosima sa Unijom zahtevaju gašenje svih sukoba koje je moguće ugasiti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poslao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pismo izvidnjenja zbog oborenog ruskog aviona pri sirijsko-turskoj granici i pogibije jednoj ruskog pilota. Oko tačnog sadržaja tog pisma došlo je do različitih komentara, ali je pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, inače po obrazovanju turkolog, izjavio da je u pismu bila reč ‘izvinite’ : „(Reč izvinite) sto posto odgovara ruskom jeziku“, rekao je Peskov. „Ja sam stvarno stručnjak, i stvarno sam turkolog“, dodao je on i pozvao sve da još jednom na sajtu Kremlja pročitaju sadržaj Erdoganov pisma i citate iz njega.

On je rekao da je Erdogan nesumnjivo napravio prvi korak i da će se rad na daljem poboljšanju odnosa izmedju dve zemlje nastaviti.

„Sigurno predstoji nam da zajedno učinimo ne još jedan korak. Ne treba misliti da se za nekoliko dana može sve normalizovati“, rekao je Peskov a prenose ruski mediji.

On je rekao da će Erdogan i Putin danas, na inicijativu Rusije, razgovarati telefonom, negde oko podneva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com