Tužilac tražio najveće kazne za zlostavljanje radnika

Deset godina posle tragične serije samoubistava zaposlenih u tadašnjem Frans telekomu, tužilac u Francuskoj u petak je zatražio najteže kazne, koje je predvideo zakon, za rukovodioce te firme zbog „šikaniranja radnika“.

Iako je najtežim rečima opisala strategiju koja je nekolicini rukovodilaca, kako je navedeno, postala opsesija – otpuštanje i premeštanje zaposlenih – zakon koji je važio izmedju 2007. i 2010. godine, kad se šikaniranje u Frans telekomu sprovodilo, prevideo je maksimalnu kaznu od samo godinu dana, pa je toliko zatraženo za bivšeg generalnog direktora Frans telekoma Didje Lombarda i još dvojicu njegovih saradnika, Pjera Venea i Olivijea Barberoa.

Tužiteljka Brižit Preskje predložila je da se Frans telekom, u medjuvremenu preimenovan u Oranž, kazni novčanom kaznom od 75.000 evra, a trojica pomenutih bivših menadžera sa po 15.000 evra.

Za još četiri odgovorne osobe zatražena je „zbog saradnje u šikaniranju“ kazna zatvora od po osam meseci i novčana kazna od po 10.000 evra.

Tižiteljka je zamolila da se ovom zahtevu tužilaštva da publicitet zbog svih onih van sale suda koji čekaju ovu sudsku odluku u svojim firmama.

Tokom procesa je analizirano 39 slučajeva šikaniranja od čega 19 samoubistava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com