U našim knjigama naša istorija!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić lako su se dogovorili oko ideje da udžbenike za nastavne predmete važne za nacionalnu istoriju i identitet preuzme država.

Odmah je dat nalog da se osnuje radna grupa da tu ideju sprovede.

Radi se o udžbenicima za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju.

Ideja je da se izmenom Zakona o udžbenicima omogući da posao oko udžbenika za ove predmete preuzme Zavod za udžbenike, kao jedini državni izdavač, a da se konkurencija obezbedi objavljivanjem javnog poziva na koji bi se javljali autori sa svojim idejama za pripremu i izradu udžbenika koje bi izveo Zavod.

Ovaj ishod je kao „još jednu veliku pobedu za Dosta je bilo“ doživela ta vanparlamentarna politička organizacija.

„DJB je takodje glasno kritikovao i činjenicu da preko 70 odsto tržišta udžbenika u Srbiji drže nemačke i hrvatske izdavačke kuće iz čijih izdanja deca uče da je Danak u krvi bio prilika za srpsku decu da napreduju na društvenoj lestvici Otomanskog carstva kao i da je NATO miroljubiva organizacija. Glasno smo pozivali zvaničnike vlasti da stanu na put inostranoj monopolizaciji proizvodnje udzbenika i omogući Zavodu za udžbenike da povrati kontrolu nad sadržajem koji deca iz njih uče“, saopštio je DJB.

A kad je reč o Zavodu za udzbenike, Ružić je najavio reformisanje te firme, a nije dao ni da se nasluti u kom bi pravcu ta reforma mogla da ide.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com