UEFA se predomislila, do pola: Ukrajina da sa dresa ukloni jednu parolu

Savez evropskih fudbalskih asocijacija obavezao je fudbalsku reprezentaciju Ukrajine da sa svog dresa ukloni parole političke prirode, tačnije parolu „Herojima slava“, izvestilo je rusko izdanje „Šampionat“.

UEFA, koja je 7. juna dres ukrajinske reprezentacije odobrila, razmatrala je žalbu Fudbalskog saveza Rusije na ukrajinski dres na kome se nalaze parole političke prirode: „Slava Ukrajini. Herojima slava“

„Posle dalje analize, konkretan sadržaj te dve parole očito se smatra političkim po svojoj prirodi, pošto ima istorijsko i militarističko značenje. Prema tome, konkretni slogan (Herojima slava) na unutrašnjoj strani dresa mora biti udaljen tokom njegovog korišćenja na utakmicama takmičenja UEFA“, saopštila je UEFA a preneo „Чемпионат“.

Parola „Slava Ukrajini“ sama po sebi nije politička, zaključila je UEFA.

Na dresu ostaje i karta Ukrajine, sa Krimom, jer Ujedinjene nacije priznaju Ukrajinu u tim granicama, objasnila je UEFA.

Evropsko fudbalsko prvenstvo počinje sutra i trajaće do 11. jula. Utakmice će se igrati u 11 evropskih gradova.

Kad je Ukrajina promovisala novi dres, Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je parola „Slava Ukrajini. Herojima slava“  bila „zvanični pozdrav nacističkih kolaboracionista“.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je izjavio da neće dozvoliti da „na novi dres šište oni kojima bodu oči medjunarodno-priznate granice ili zvanični pozdrav naše države“.

Portal strana.ua podseća da je pozdrav  „Slava Ukrajini“ prvi put 1925. godine upotrebila Legija ukrajinskih nacionalista.

Pozdrav je usvojilo krilo Organizacije ukrajinskih nacionalista pod vodjstvom Stepana Bandere, aprila 1941. godine.

Organizaciju ukrajinskih nacionalista u Ukrajini heroizuju, a na Zapadu je smatraju kolaboracionističkom i okrivljuju za genocid nad Poljacima i Jevrejima u vreme nacističke okupacije, piše strana.ua

Pozdrav je opet počeo povremeno da se koristi u Ukrajini posle Evromajdana 2014. godine, a 2018. godine je utvrdjen kao zvanični pozdrav Vojnih snaga Ukrajine i Nacionalne garde.

FIFA je kaznila dvojicu hrvatskih reprezentativaca jer su na Svetskom fudbalskom prvenstvu, održanom u Rusiji, uzvikivali pozdrav „Slava Ukrajini“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com