Umro Ferdinand Pjeh, zvani Patrijarh

Jedini potomak Ferdinanda Poršea, konstruktora čuvene „bube“, koji je nasledio konstruktorski talenat svog dede, inženjer Ferdinand Pjeh, iznenada je umro u 82. godini života.

Ta informacija Bilda potvrdjena je i DPA.

Ferdinand Pjeh, zvani Patrijarh, do 2015. godine je bio najmoćniji predstavnik moćne familije Pjeh – Porše u firmama Porše, Audi i najzad Folksvagen.

Te 2015. godine izgubio je bitku za prevlast u Folksvagenu, koju je vodio na platformi kritike tehnološkog zaostajanja kompanije. Kao i mnogo puta ranije, pokazalo se da je bio u pravu.

Prigovarali su mu da na čelo uprave želi da dovede svoju ženu Ursulu, koja je karijeru počela kao dadilja njegove dece iz prethodnih veza. Iz četiri veze, Pjeh ima 12 dece, svedočio je sam.

Samo malo manje moćni šef Saveta preduzeća Bernd Osterloh stao je te 2015. godine na stranu generalnog direktora Martina Vinterkorna, koga je Pjeh smatrao prevazidjenim, i Pjehovog rodjaka Volfganga Poršea. Pjeh je izguran s mesta predsednika Nadzornog odbora.

To se desilo samo nekoliko meseci pre izbijanja afere sa manipulacijom vrednostima izduvnih grasova, koja je odnela Vinterkorna, a čije posledice Folksvagen plaća i sada.

Nije dokazano da je Patrijarh znao za sramotnu manipulaciju. Svoje akcije u Folksvagenu, sem simboličnog procenta, on je prodao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com