Medjunarodna agencija za energiju: Litijum i bakar usko grlo energetske transformacije

Ukoliko bude odlučan da ostvari ciljeve Pariskog sporazuma o klimi u zadatim rokovima, svet bi mogao da se suoči sa  zastojem zbog  nedostatka metala kao što su litijum (za baterije), bakar (za strujne mreže) nikl, kobalt i retki elementi kao  i neplaniranim rastom troškova energetske transformacije zbog rasta njihovih cena, upozorava se velikom studijom, koju je uradila Medjunarodna agencija za energetiku.

U toj se studiji navodi da tehnologije za prelazak na zelenu energiju, sasvim drugačije od tehnologija za proizvodnju energije iz fosilnih goriva, troše velike količine metala.

Tako jedan električni automobil zahteva 6 puta više metala  nego konvencionalni auto na benzin, kopneni vetroparkovi 9 puta više a morski vetroparkovi 13  puta više metala nego elektrana na gas iste snage.

Da bi do 2040. godine bio ostvaren cilj da se zagrevanje zemlje spusti ispod 2 stepena, potrebna količina litijuma i bakra mora da se učetvorostruči.

A da bi svet do 2050. godine postao klima neutralan današnja potrošnja litijuma i bakra bi morala da se ušestostruči, zaključuje Medjunaroda agencija za energetiku.

Ta Agencija ističe da problema sa svetskim  rezervama litijuma, bakra, nikla, kobalta, retkih elemenata nema, ali su prvo, ulaganja  u njihovu eksploataciju nedovoljna, a drugo, rezerve su, za raziku od nafte i gasa, koncentrisane u nekoliko država, a top tri države drže 75 odsto ponude litijuma kobalta i retkih elemenata na svetskom tržištu. Tako visoka koncentracija predstavlja veliki rizik od prekida lanaca snabdevanja”, ocenjuje Medjunarodna agencija za energiju.

Recimo, prema podacima te Agencije, ubedljivo najveće reserve kobalta nalaze se u Demokratskoj Republici Kongo, a slede Rusija i Australija, dok je finalna prerada za tržište ubedljivo pod kontrolom Kine.

Zatim, ubedljivo najveće rezerve retkih elemenata ima Kina, a ta zemlja drži i finalno snabdevanje tržišta.

Rezerve litijuma najveće su u Australiji, zatim Čileu i Kini, a finalna obrada u Kini, zatim Čileu i Argentini.

Medjunarodna agencija za energiju poziva firme i države da povećaju ulaganja u eksploataciju metala neophodnih za energetsku transformaciju, ali i da obezbede da ta eksploatacija bude u skladu sa ekološkim stanfardima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com