Ursula fon der Lajen pred ciljem?

Za svoj govor, kojim bi u 18 sati trebalo da pridobije glasove 374 evropska poslanika, kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lajen dobila je pohvale Frankfurter algemajne cajtunga.

Konzervativni list je taj govor ocenio kao snažan, topao i izbalansiran.

U središtu tog govora su, ističe se, klimatski ciljevi, a usmeren je na pridobijanje glasova socijaldemokrata i liberala, tvrdi list.

Fon der Lajen je obećala da će raditi na tome da Evropska unija do 2050. godine postane prva klimatski neutralna zona na svetu.

“Dosadašnji zadatak da se emisija ugljen dioksida do 2030. godine snizi za 40%, za ostvarenje tog cilja nije dovoljan. Emisija uljendioksida se mora do 2030. godine sniziti za 50 ili čak 55%”, rekla je fon der Lajen.

Kako bi pridobila od uglja zavisne centralno i istočnoevropske zemlje, na čelu s Poljskom, koje su zavisne od uglja, najavila je stvaranje prelaznog fonda za pokrivanje njihovih gubitaka.

Iako se smatralo da su odustajanju od špitcen-kandidata i “ ni od kud“ kandidaturi fon der Lajenove bitno doprinele zemlje Višegradske grupe, na čelu s Madjarskom i Poljskom, njen je govor, tvrdi FAZ, za njih morao biti razočarenje. Ursula fon der Lajen je, suprotno njihovim zahtevima, medju svoje ciljeve ubrojala „mehanizam na EU nivou za vladavinu prava“.

Evropski narodnjaci, čiji je Ursula fon der Lajen kandidat, imaju 182 mesta u Evropskom parlamentu.Njoj će večeras biti potrebna 374 glasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com