Uzbudjenje u Hrvatskoj: Kinezi, dobro došli!

U pulsko brodogradilište Uljanik stigla je jutros delegacija najveće kineske kompanije za izgradnju brodova, a na ulazu su je dočekali predstavnici sindikata s transparentom na kome je na kineskom pisalo: „Dobro došli!“.

Kako je izvestio HRT, kineska delegacija će večeras i ujutro posetiti brodogradilište 3. maj u Rijeci – radi dubinskog snimanja stanja i perspektive dva brodogradilišta.

„Nadamo se nekim naznakama već sutra“, rekao je hrvatski ministar privrede Darko Horvat.

“Ne odmah, ali u odredjenom roku ćemo znati“, rekao je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

Nadležni sudovi su više puta odložili otvaranje stečaja u dva brodogradilišta samo na molbu predstavnika radnika, koji ogromne nade polažu u današnju kinesku posetu. Do te je posete došlo na molbu, koju je kineskoj kompaniji uputio hrvatski premijer Andrej Plenković za vreme samita Kine i 17 država centralne i južne Evrope, koji je nedavno održan u Dubrovniku.

Računi oba brodogradilišta u višemesečnoj su blokadi. Uljanik iz Pule ima dugove od 150 miliona kuna, a 3. maj dugove od 135 miliona kuna. Jedan evro vredi 7,5 kuna.

Jedan po jedan naručilac otkazuje brodove i zahteva povraćaj datih avansa, za koje je garanciju dala hrvatska vlada, koja je odbila da finansira novi plan restrukturiranja brodogradilišta u kojima je, svakodnevnim odlivom, znatno smanjen i broj radnika. Jer, plata nije isplaćena sedam meseci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com