Verovali ili ne: Poslodavcima ostavljena mogućnost kontraštrajka

Poslodavcima u Crnoj Gori, ukoliko bude donet novi Zakon o štrajku, na raspolaganju će biti takozvani „lock out“ kojim s rada mogu isključiti zaposlene koji ne učestvuju u štrajku.

„Poslodavac može isključiti iz procesa rada zaposlene koji ne učestvuju u štrajku (lock out) ako je od početka štrajka proteklo najmanje 30 dana. Broj zaposlenih isključenih iz procesa rada ne može biti veći od jedne trećine zaposlenih koji učestvuju u štrajku“, piše u Predlogu Zakona o štrajku, o kojem će crnogorski poslanici raspravljati na sledećem zasedanju parlamenta.

Da stvar po radnike koji ne žele da štrajkuju bude još gora, ovim zakonskim rešenjem je predviđeno i da se njima ne isplaćuju zarade za vreme „lock out-a“, odnosno kontraštrajka. S druge strane, doprinosi iz socijalnog osiguranja moraju biti uplaćeni za te radnike.

Ovim zakonom propisani su i nivoi i načini organizovanja štrajkova. Tako štrajkovi mogu biti pojedinačni, granski i generalni (na državnom nivou), a prema načinu: štrajk upozorenja (može trajati najduže sat vremena), rotirajući štrajk (deo zaposlenih prekida rad dok ih druga grupa zaposlenih zamenjuje), selektivni štrajk (štrajk određenih organizacionih celina ili poslovnih jedinica) i štrajk solidarnosti (prekid rada u znak podrške zaposlenima koji su već u štrajku).

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com