Verujte ili ne, kako vam drago: Vučić (ni)je bio u sedištu Folksvagena!

Koncem godine se širom sveta bira reč godine, u SAD je za prošlu godinu takvom proglašena reč „misinformation“ što nije isto što i „desinformation“. Sa stanovišta uloge koju bi trebalo da vrši novinarstvo – da informiše tačno i pravovremeno – operacija „misinformation“ je opasnija od operacije „desinformation“. Jer se „misinformation“ ne može čak ni demantovati. Ili bar ne lako.

Takva je informacija da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u sredu boravio u sedištu kompanije Folksvagen i molio njeno rukovodstvo da dodju u Srbiju „navodeći prednosti poslovanja i dobre osnove za plasman vozila na brojna tržišta u svetu“.

Sajt B92 je, pozivajući se na Tanjug, objavio vest pod naslovom „Vučić u sedištu VW, da li smo to bliži investiciji“ koja glasi:

„Pojedini beogradski listovi preneli su da Vučić upravo razgovara s rukovodstvom te kompanije, ali zvaničnih potvrda za tu informaciju nema“.

Zatim je data fotografija Vučićevog posta na Instagramu, koja govori o poseti Muzeju automobila u Volfsburgu. Sudeći po fotografijama, tokom posete muzeju, Vučića nije pratio niko od zvaničnika pokrajine Donje Saksonije niti bilo ko od rukovodilaca Folksvagena.

Inače, Folksvagenov muzej automobila u Volfsburgu nalazi se u (baš zgodno) Dizel štrase, a centrala kompanije Folksvagen AG u Berliner ring.

Mondo je locirao izvor vesti o Vučićevoj poseti Volfsburgu: „Večernje novosti pišu da je Vučić juče imao sastanak i sa predstavnicima Folksvagena u njihovom sedištu u Volfsburgu, koje je, kako prenose, ‘molio da dodju u Srbiju, navodeći prednosti poslovanja i dobre osnove za plasman vozila na brojna tržišta u svetu“, a Srpski telegraf je objavio, prenosi takodje Mondo, da je delegacija predvodjena Vučićem započela pregovore s Folksvagenom i da će se u Srbiji proizvoditi više automobila ove kompanije. Ko su članovi delegacije nije navedeno.

Na zvaničnom sajtu predsednika Republike Srbije ništa od ovoga nije objavljeno.
Nego da je Vučić posetio Folksvagenov muzej u Volfsbugu i da je razgovarao s premijerom Donje Saksonije Štefanom Vajlom. Naravno ne u muzeju, ali ne ni u sedištu Folksvagena.

Donja Saksonija u Folksvagenu AG poseduje 20% udela, Porsche SE 53,1%, Qatar Holding 17% i Štefan Vajl je jedan od 20 članova Nadzornog odbora kompanije. U saopštenju nije navedeno da je Vajl Vučića primio u funkciji člana Nadzornog odbora VW.

Prema citatima onoga što je rekao Vučić u prilog dobroj investicionoj klimi u Srbiji, i onoga što je rekao Vajl o napretku Srbije na evropskom putu, Folksvagen nije posebno pominjan.

Na sajtu Donje Saksonije nije ništa objavljeno o ovom razgovoru čak ni kome je u poseti tačno bio predsednik Srbije i kakvoj: protokolarnoj, radnoj…

Ni lokalni mediji razgovore u Folksvagenu nisu zabeležili, a to je čudno s obzirom na vrlo eksplozivnu reakciju Saveta preduzeća VW na planove o seljenju dela proizvodnje kompanije na istok Evrope. I s obzirom da se istog dana u Volfsburgu održavala Skupština preduzeća na kojoj je učestvovalo 20.000 zaposlenih, zabrinutih za sudbinu svojih radnih mesta u predstojećoj digitalizaciji i prelasku na električne automobile. Oni su tražili zabranu otpuštanja do 2028. godine. Sem što je učestvovao na toj teškoj Skupštini, šef Folksvagena Herbert Dis je, istog dana, imao podjednako težak, ako ne i teži, sastanak s glavnim nemačkim konkurentima o E-strategiji nemačke automobilske industrije.

Još je zanimljivije da predsednik Srbije nije prisustvovao utakmici Nemačka – Srbija iako je istog dana boravio u Volfsburgu. On se, prema medijskim navodima, izgovorio na brojne sastanke, ali taj izgovor je manje uverljiv od tvrdnji da je u sedištu VW, sa rukovodiocima te kompanije razgovarao o otvaranju njene firme u Srbiji. Pre bi u igri moglo biti čak i to da predsednik države Srbije sa nemačke strane nije imao društvo za gledanje utakmice odgovarajućeg nivoa. A najpre da utakmica, kao povod za odlazak u Volfsburg, nije ispunila svoja očekivanja ili obratno, da očekivanja nisu zaslužila i svoju utakmicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com