Verujte ili ne, kako vam drago: Angela Merkel će naslediti Junkera!?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je odlučno odrečno odgovorila na oba pitanja: hoće li na već zakazanoj konvenciji stranke reći nešto o svom povlačenju s funkcije kancelara i ima li nameru da funkciju u Berlinu zameni za funkciju u Briselu.

Ipak, neki politički analitičari ne odustaju od uverenja da ne može biti da je Anagret Kramp-Karenbauer, bez velikog razloga, konvenciju vrha vladajuće  Hrišćansko-demokratske unije zakazala za datum neposredno posle izbora za Evropski parlament, koji se ove godine očekuju s uzbudjenjem, kakvo im dosad nikada nije poklanjano.

Iranska kriza konačno je razotkrila svu nemogućnost pozicije Evropske unije, a dobro poljuljani francuski predsednik Emanuel Makron neuspešno se nudio da Evropi vrati unutrašnje jedinstvo i spoljni značaj. Oboje u dobroj meri izgubljeno.

Informaciju podjednako uverljivom i neuverljivom čini izvor: ruska državna televizija je danas lansirala intrigu da bi  Merkelova ipak mogla berlinsku fotelju da zameni za briselsku. I pogazi dva puta datu reč zarad viših evropskih interesa. Kao jedina persona koja bi još mogla da obnovi, sačuva i učvrsti evropsko jedinstvo. Tako misli omiljeni nemački analitičar ruske državne televizije Aleksandar Rar.

Tako bi želeo i Žan Klod Junker, i on je Merkelovu, čiji je bio kandidat za šefa Evropske komisije, video kao svoju naslednicu.

Vest klimavom čini velika ruska želja da na mesto šefa Evropske komisije ne dodje Manfred Veber, funkcioner bavarske Hrišćansko-socijalne unije, nesklon Rusiji, a odlučan protivnik gasovoda Severni tok 2.

Veber jeste usred EU obezbedio i ponekog neprijatelja, recimo Viktora Orbana. Ni izbor Junkera nije išao glatko. Ali Hrišćansko-demokratska unija, stranka kancelarke Merkel, na svojoj zvaničnoj stranici gromoglasno reklamira baš Vebera kao zajedničkog CDU/CSU kandidata za šefa Evropske komisije. A Anagret Kramp-Karenbauer je pred članovima CSU vatreno govorila o obnovi porodičnog jedinstva dve stranke. Pošto su ga narušili upravo Merkelova i, kao i ona bivši, šef sestrinske CSU Horst Zeehofer.

Šta bi to tako strašno na evropskim izborima trebalo da se dogodi, da baš sva zaklinjanja budu stavljena van snage i Merkel istupi u vatrogasnoj uniformi. Da protivnici EU, koji u okviru izmenjene strategije učestvuju na izborima za njen parlament, postignu rezultat iznad svakog očekivanja!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com