Vesić o zgradi Generalštaba : Zemljište nije prodato, samo iznajmljeno na 99 godina

Ministar gradjevinarstva,saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić potpisao je u sredu sa američkom kompanijom „Affinity Global Development “ Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Sekretarijata za narodnu odbranu ,na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, srušenog za vreme NATO bombardovanja 1999.godine.

Po potpisivanju tog Ugovora, Vesić je izjavio da Vlada Srbije nije prodala zemljište na kome se zgrada nalazi ,već ga je iznajmila na 99 godina.Vesić je, kako je sam objasnio, to rekao kako bi demantovao dezinformacije.

Nije navedeno po kojoj ceni je zemljište na tako dug rok iznajmljeno.

Ali je rečeno da je iznajmljeno pod sledećim uslovima : ukoliko investitor investiciju ne završi u ugovorom predvidjenom roku ,Srbija će zemljište dobiti bez naknade nazad kao i ono što na njemu dotad bude izgradjeno.

Na istom zemljištu investitor ima obavezu da finansira izgradnju Memorijalnog kompleksa posvećenog svim žrtvama NATO agresije iz 1999.godine ,koji biti vlasništvo Republike Srbije ,koja će odlučivati o programskim sadržaju kompleksa i njime upravljati.

Za izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće objavljen medjunarodni javni arhitektonski konkurs.

Nije precizirano šta će investitor na iznajmljenom zemljištu inače graditi ni da li je gradnja Memorijalnog centra cena iznajmljivanja.

Kompleks zgrada Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu od 2005.godine je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com