Vetar u ledja Milanoviću i Škoru: Bežanija HDZ-ovih kandidata u Brisel

Hrvatska ministarka za inostrane poslove Marija Pejčinović Burić izabrana je za generalnog sekretara Saveta Evrope.

A to, kad je evropsko kadrovanje u pitanju, nije glavna priča ovog leta u Hrvatskoj.

U mukama kroz koje prolazi francusko-nemački par (pošto se Britanija distancirala Bregzitom) oko izbora novog šefa Evropske komisije, kadrovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) videli su šansu za sebe. Kako se to često dogadja kad se dvoje (načetih) jakih lome, isplivavaju kandidati koji nikom ne smetaju.

Hrvatski komentatori su uvereni da hrvatska predsednica Kolinda Grabar – Kitarović nije objavu kandidature za predsedničke izbore 2020. odložila za posle 5. avgusta iz razloga koje je navela, nego u očekivanju bolje (?!) ponude iz Brisela. I mesto komesarke za spoljnu politiku se računa.

Manje verovatnom, ali takodje u opticaju, smatra se mogućnost da kao kandidat za predsednika Evropske komisije ispliva aktuelni hrvatski premijer Andrej Plenković, a da Grabar – Kitarović vodi HDZ u sledeće ne predsedničke nego (i) parlamentarne izbore.

Ove spekulacije zasad samo štete izgledima Grabar Kitarović na predsedničkim izborima, ako joj mesto predsednice Hrvatske ispadne kao utešna varijanta!

Što će nema sumnje biti vetar u ledja drugoj dvojici ozbiljnih kandidata na predsedničkim izborima 2020. godine Zoranu Milanoviću, a naročito Miroslavu Škoru, što bi zaobilaznim putem opet moglo da ide u korist Milanoviću.

To što se tiče unutarhrvatske političke scene.

Ali šire gledano, već sama tema u opticaju odjednom čini hrvatske kandidate ne samo vidljivim u Briselu, nego i kandidatima koji su, u najmanju ruku, seli na pripremnu klupu za najviše evropske funkcije.

Novu situaciju bi trebalo za ozbiljno da uzmu politički misleći ljudi u Srbiji i da pravilno odmere, umesto drečanja pred domaćim novinarima, šta evropski rast kadrova susedne zemlje znači za dugoročne interese Srbije. Uzimajući u obzir i prednosti (fizičke) regionalne bliskosti, ali i suprotstavljene interese i revizionistički val u Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com