Vladimir Zelenski postao predsednik Ukrajine

Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski položio je zakletvu pred ukrajinskim parlamentom, u prisustvu svih bivših predsednika Ukrajine sem Viktora Janukoviča i u prisustvu predsednika Madjarske, Gruzije, Estonije, Letonije i Litvanije.

On je zakletvu položio na 9 kilograma teškom Presopnickom jevandjelju iz 16. veka, sa kojim su se posle slikali i neki poslanici.

Zelenski je odmah objavio odluku o raspuštanju ukrajinskog parlamenta, o čemu je pred inauguraciju bilo mnogo kontroverzi.

On je pozvao članove vlade Ukrajine da podnesu ostavku po sopstvenoj želji, što je premijer Vladimir Grojsman, odmah posle inauguracije, i učinio. Kao i ostali ministri.

Predsednik Zelenski je već za danas zakazao sastanak s šefovima poslaničkih grupa, na kome će biti utvrdjen datum vanrednih parlamentarnih izbora.

Zelenski je kao svoj glavni zadatak objavio prekid rata u Donbasu.

Zelenski, koji je ruskogovoreći ukrajinski Jevrejin, obratio se Velikoj radi na ukrajinskom jeziku, ali se posle pominjanja Donbasa, gradjanima tog dela Ukrajine obratio na ruskom, porukom da je Ukrajina njihova domovina i ponudom za pregovore.

„Nismo mi počeli taj rat. Ali mi ćemo da ga okončamo.I spremni smo na dijalog. Ali ja sam siguran da će dijalog početi kad budu vraćeni svi naši zarobljenici… Ja sam spreman na sve, samo da naši heroji više ne ginu. Ja se sigurno ne bojim da donosim teške odluke. I ako bude potrebno, spreman sam na gubitak funkcije, samo da zavlada mir. Ali ne gubeći teritorije. Nikad“.

Lider ukrajinskih radikala Oljeg Ljaško oštro je reagovao na upotrebu ruskog jezika u Velikoj radi i izmedju njega i Zelenskog je došlo do razmene oštrih reči.Zelenski se Ljašku zahvalio što opet deli Ukrajince.

Nedavno je Velika rada usvojila zakon kojim se oštro ograničava upotreba ruskog jezika u javnoj komunikaciji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com