Vozite li se železnicom: Stiglo novih 16 teretnih lokomotiva

Na prugama Srbije od danas će saobraćati 16 novih Simensovih „vektron“ teretnih lokomotiva.

Predstavnici Ministarstva za saobraćaj i firme „Srbija kargo“ tvrde da su to prve nove teretne lokomotive, koje su železnice Srbije kupile za poslednjih skoro 40 godina.

Kupovina je, prema navodima Medija centra Železnica Srbije, finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 64 miliona evra.

Jedna kompozicije, koju vuku ove lokomotive, može da preveze 170 tona robe.

Cilj je Srbije da postanemo nezaobilazni tranzitni koridor ne samo u drumskom nego i u železničkom saobraćaju, rekla je ministarka gradjevine, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović na svečanosti povodom uvodjenja 16 teretnih lokomotiva u saobraćaj.

Ona je rekla da će Srbija za najviše šest godina imati kompletno modernizovan železnički Koridor X tako da će njime vozovi moći da voze brzinom do 100 kilometara na sat.

„Nastavićemo da ulažemo u železnicu jer je za nas železnica prioritet i sve što se dešava na železnici je pod budnim okom Vlade Srbije. Mi hoćemo da vratimo putnike u vozove, želimo da se što više tereta prevozi našim prugama i hoćemo da budemo jedna od najboljih železnica u ovom delu Evrope. Danas to mnogima zvuči neverovatno, ali je zvučalo neverovatno i 2014. kada smo rekli, nabavićemo nove vozove, imaćemo nove lokomotive u kargu, imaćemo rekonstruisane pruge i gradićemo brzu prugu od 200 kilometara na sat, i mi sve to radimo”, citira se Mihajlovićeva na sajtu Medija centra Železnica Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com