Zakon o vodama otišao za Autentičnim tumačenjem

Posle skandaloznog Autentičnog tumačenja kojim je Narodna skupština trebalo van snage da stavi pravosnažne sudske odluke u sporu banaka i gradjana, pred padom su, iz sličnih razloga pravne samovolje, i izmene i dopune Zakona o vodama.

Na prilično snažnu pobunu protiv tih izmena, koje je 14.jula usvojila Narodna skupština Republike Srbije, predsednik Republike Aleksandar Vučić je odgovorio tako što izmenjeni Zakon o vodama nije potpisao nego ga je vratio Skupštini na ponovno razmatranje.

Nadležni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović  izjavio je da će najesen početi široka javna rasprava o novom predlogu izmena Zakona o vodama, citira se na sajtu Vlade Srbije izjava ministra data Tanjugu.

On je rekao da pomenuti dokument ponovo ide u proceduru, pošto javnost nije bila uključena u proces njegovog donošenja budući da su predlagači smatrali da se, u odnosu na celokupan zakon, suštinski menja mali broj zakonskih odredbi.

Ali, rekao je ministar, pre ili kasnije moraju biti donete izmene Zakona o vodama kako bi se materija uredila na odgovarajući način.

Pobunjenici protiv, u Skupštini upravo usvojenih, izmena Zakona o vodama se potezom predsednika države i miroljubivo nepreciznom izjavom ministra poljoprivrede nisu dali zbuniti.

Potpisivanje peticije(www.reri.org.rs) “ za održavanje referenduma o spornim zakonskim izmenama se nastavlja. Broj od 75 000 potpisnika nije daleko.

Jer, Narodna skupština može ponovo da izglasa iste zakonske izmene.

Ali ako bi one bile odbačene na referendumu, superiorna skupštinska većina narodnoj volji bi se morala povinovati.

Šta protivnici izmenama Zakona o vodama zameraju?

Najpre da o tako važnoj stvari kao što je izmena načina raspolaganja javnim vodnim dobrom nije organizovana javna rasprava.

Zatim, što je izmenama Zakona o vodama, a suprotno odredbama Zakona o javnoj svojini, uvedeno da se javno vodno dobro može dati u zakup i neposrednom pogodbom.

I najzad, što je izmenama Zakona o vodama predvidjeno da se  „vodno zemljište u javnoj svojini može dati u zakup neposrednom pogodbom za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, do dana stupanja na snagu ovog zakona“ što je, podvlače protivnici zakona, ozakonjenje nelegalno postavljenih plutajućih objekata i to samo u Beogradu.

Protivljenje ovim izmenama Zakona o vodama bilo je glasno i ranije, ali su mu konačno vetar u ledja dali Slovenci, koji su 12.jula, dva dana pre usvajanja izmena Zakona o vodama Srbije, sa 86,56 % glasova na referendumu rekli odlučno NE izmenama Zakona o vodama Slovenije.

Slovenačke izmene su predvidjale da se na obalama reka, jezera i mora van naseljenih mesta, mogu postavljati turistički, sportski, ugostiteljski objekti.

E, sad ne mogu.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com