Završetak autoputa Niš–Merdare–Priština do 2020. godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će tehničko-projektna dokumentacija za autoput Niš–Merdare–Priština biti gotova početkom 2017. godine, dok se završetak gradnje planira do 2020. godine.

mihajlović

Mihajlović je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za saobraćaj Violetom Bulc, objasnila da se izrada te dokumentacije finansira sredstvima Fonda za zapadni Balkan, po čijem će završetku odmah početi realizacija ovog projekta.

Ona je, ocenjujući da je ta saobraćajnica veoma važna za povezivanje i razvoj čitavog regiona, dodala da je u železničkom saobraćaju prioritetan projekat modernizacije i elektrifikacije pruge Niš–Dimitrovgrad, s obzirom na to da je reč o preostalom delu železničkog Koridora 10 koji nije elektrificiran.

Prema njenim rečima, ukupna vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata u Srbiji iznosi 5,5 milijardi evra.

Bulc je precizirala da je Evropska unija za projekte u Srbiji opredelila 175 miliona evra grantova u periodu od 2014. do 2020. godine i dodatnih 40 miliona grantova za zemlje zapadnog Balkana, za koje će moći da aplicira i Srbija.

Ona je ocenila da je naša zemlja ostvarila veliki napredak u oblasti saobraćaja i da će zbog toga moći da se uključi u evropske putne i železničke koridore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com