Zemljotres u Turskoj : Za pse spacioce najpogodniji labradori, belgijski i australijski ovčari

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u gradu Hataj na jugo-istoku Turske da je dosad utvrdjeno 9057 poginulih u zemljotresu, koji je 6.februara pogodio taj deo Turske.

On je rekao da je povredjeno 52 979 ljudi i da su srušene 6444 zgrade.

Mnoge države, medju njima i Srbija, uputile su spasilačke ekipe u zemljotresom teško pogodjene oblasti u Turskoj, a u sastavu mnogih ekipa su i specijalno obučeni psi spasioci.

U izveštajima sa lica mesta su se videli labradori i belgijski ovčari -malinua i prema objašnjenju stručnjaka, koje je konsultovala ruska televizija MIR24, to su pasmine koje se, uz border koli i australijskog ovčara – aussi, u celom sveti najčešće dresiraju za odgovoran zadatak potrage za ljudima u najrazličitijim vanrednim okolnostima.

U sastavu dva spasilačka tima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji broje 47 ljudi, nalazi se u Turskoj, sa svojim vodičem Milijem Radojevićem, i devetogodisnji belgijski ovčar „Vatrogasac Zigi“, prema saopštenju MUPa, iskusan spasilac.

Ruski kinolog Andrej Gasin za MIR24TV kaže da se budući psi-spasioci odvajaju kao štenad testiranjem stabilnosti nervnog sistema, njuha i sluha.

Psi melanholici i kolerici odbacuju se, ponekad se uzmu flegmatici ako imaju odlične rezultate u ostalim testovima, ali prednost imaju sangvinici, kaže Gasin.

Zooinženjer Anastasija Kalinjina kaže da psi za ovaj posao treba da budu zdravi, prijateljski raspoloženi prema ljudima, a poželjno je da budu srednje veličine.

Psi najpre prolaze opšti kurs dresure, koji za cilj ima da njihov budući voditelj, iako im sasvim nije gasda, upravlja njihovim ponašanjem.

Otprilike posle godinu dana od početka priprema, pas pristupa treniranju za, traženje ljudi.

Taj trening ne traje kraće od pola godine i psi se uče da u odredjenom prostoru pronalaze ljude po mirisu.

Pas je obično obučen da lavežom signalizira voditelju preživele u ruševini, ali ako se radi o terenu na kome se odvijaju borbena dejstva, može biti obučen da u tom slučaju „sedne“ ili „legne“, a tako obučenog psa voditelj prati.

Psi se uče i navikavanju na zvuk helikoptera kako se ne bi, tokom obavljanja zadatka, uznemirili.

Stručnjaci tvrde da lavež pasa spasilaca predstavlja i neobično važnu psihološku podršku za preživele i, kad pas da takav signal, traži se „minuta tišine“ tokom koje bi preživeli mogli da se oglase.

Anastasija Kalinjina tvrdi da psi-spacioci taj posao obavljaju 5 do 8 godina i svake godine se licenciraju zajedno s voditeljima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com