Zidjin se obavezao na mere za smanjenje zagadjenosti i buke

Kineska kompanija Zidjin, većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor obavezala se da će izraditi akcioni plan za smanjenje zagađenja, koja nastaju zbog rada borske topionice, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, kineski partneri su predočili da će akcioni plan biti usmeren na kratkoročne ciljeve, dok će problem na duži rok rešiti planirana modernizacije topionice.

Modernizacije topionice podrazumeva i izgradnju postrojenja za sakupljanje i prečišćavanje dimnih gasova i sistema za odsumporavanje.

Kako navodi Ministarstvo zaštite životne sredine, kineskoj kompaniji je ukazano i na problem koji zbog prekomerne buke imaju domaćinstva naseljena u blizini površinskog kopa Veliki Krivelj.

Predstavnici Zidjina su tim povodom saopštili da su određene aktivnosti već preduzete, a u narednom periodu će biti razmotrene i druge mere.

Kompanija je nakon ovog sastanka saopštila da će 3, 5. i 7. maja vršiti miniranja u blizini Brezonika (kod ventilacionog okna za rudnik „Jama“) u vremenu od 9 do 11 sati na šta će stanovnici biti upozoreni sa tri zvučna signala.

Sem što je saopštila koje će sve mere preduzeti za zaptivanje i apsorpciju zvuka, kompanija je navela da je tokom prethodnih miniranja 27. aprila najviša izmerena vrednost buke bila 83 decibela, a prosečna 37 do 45 decibela, a 29. aprila najviša 73 decibela, a prosečna 35 – 45 decibela, preneo je list kompanije „Kolektiv“.

Dozvoljeni nivo buke u toku dana u stambenim naseljima je 55 decibela.

Dogovoreno je da se, radi praćenja dogovorenih aktivnosti, predstavnici Ministarstva i kompanije Zidjin sastaju najmanje na mesečnom nivou.

Kineska kompanija je ranije saopštila da je prošle godine imala manju preradu koncentrata bakra od planirane, kao i manju proizvodnju anodnog i katodnog bakra od planirane jer je imala planirani zastoj metalurških agregata u septembru i oktobru 2020. godine kada je obavljen i drugi remont u cilju zbrinjavanja gasova sa odeljenja konvertora, koji nisu bili predmet rekonstrukcije Topionice tokom 2015. godine.

„Realizacijom tog remonta, Kompanija je pokazala da su joj očuvanje zdravlja ljudi i zaštita životne sredine prioritet i da su ispred profita”, citirao je rukovodioce Kompanije u martu 2021. godine list „Kolektiv“, koji izdaje ZiJin Bor Cooper.

Pobedom kompanije Zidjin na tenderu za strateškog partnera RTB Bor država Srbija se 2018. godine ratosiljala dugogodišnjeg problema, koji nije uspevala da reši.

Kineska kompanije je, izmedju ostalog, u celosti platila sve nagomilane dugove RTB Bor.

Cena tone bakra na svetskom tržištu, 31. avgusta 2018. godine, kad je ZiJin pobedio na tenderu za RTB Bor, iznosila je 5.968 dolara, 30. aprila 2021. godine cena tone bakra je iznosila 9.948,85 dolara i prognozira se nastavak njenog rasta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com