Zigmar Gabrijel: Ne izgleda dobro!

Ocenjujući izglede svoje stranke na nemačkim parlamentarnim izborima koji su u toku, nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je za DPA: „Ne izgleda dobro!“.

Ankete objavljene u petak davale su SPD-izglede na samo 22% glasova.

Bez obzira ko je anketu pravio, najveći broj učesnika veruje da će se i posle izbora nastaviti sadašnja velika koalicija CDU/CSU/SPD. Ta bi koalicija mogla ozbiljno da bude dovedena u pitanje jedino ukoliko SPD ostvari izrazito loš rezultat. To što su pristalice SPD-a u velikom broju nezadovoljne zbog koaliranja s konzervativcima ne smatra se da će biti dovoljno veliki razlog da se SPD odluči za povlačenje u opoziciju .Jer i u Nemačkoj se nerado gleda na troškove ponavljanja izbora i stranke se redovno pozivaju da interes države stave ispred svog stranačkog interesa i preuzmu odgovornost.

Mada najveći broj Nemaca veruje u nastavak velike koalicije, pojedinačno najveći broj anketiranih u svim anketama najviše bi voleo da Nemačkom posle ovih izbora vlada koalicija CDU/CSU i liberala (FDP). Recimo čak 48% čitalaca Frankfurter algemajne cajtunga. To je najmanje verovatna od moguće tri koalicije i do nje bi moglo doći samo u slučaju da FDP postigne izborni rezultat preko svakih očekivanja. Trenutno im se ne daje više od 10-ak odsto.

Iako su nemačke socijaldemokrate isposlovale zakonsku minimalnu platu za sve sektore privrede Nemci preferiraju stranku koja je nosilac najliberalnijih ekonomskih načela medju kojima je ono o što manje države i što manje poreza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com