Život u doba korone: Kafane zabranjene vlasti, kafane zabranjene opoziciji?

Neki se možda sećaju čuvenog aforizma Vlade Bulatovića Viba: Koliko me rastuži poskupljenje, toliko me nasmeje objašnjenje.

E u verziji Tomislava Kovačevića, vlasnika kafe bara Three Monkies iz Rijeke, taj bi aforizam glasio: Koliko me rastuži zabrana, toliko me izbezumi nagrada!

E Tomislava Kovačevića je toliko izbezumila odluka Vlade Hrvatske da ugostitelje, posle totalne zabrane rada, nagradi dozvolom da  prodaju kafu, da je na društvenim mrežama zamolio sve članove, glasače i simpatizere vladajućeg HDZ-a da njegov kafe bolje zaobilaze jer nisu dobro došli.

Ja smatram da je ovaj slučaj, u najgorem slučaju, trebalo da bude okončan akcijom Udruženja za zaštitu potrošača, ali zato ja nisam hrvatski premijer nego je to Andrej Plenković.

A Plenković je u pozivu Kovačevića, inače opširno obrazloženom ogorčenom kritikom politike HDZ-a, video „eklatantan primer rasizma, na korak od fašizma“.

Andrej Plenković, šef HDZ-a i premijer Hrvatske, u kojoj još ima mesta u kojima se zna u koje kafane idu Hrvati, a u koje Srbi, pozvao je one koji u pozivu Kovačevića nisu videli diskriminaciju, da u njegovom sastavu na društvenim mrežama tamo gde stoji „članove, glasače i simpatizere HDZ-a“ stave „Jevreje i Srbe“. Pa će da vide kako zvuči!

Autori jednog hrvatskog portala su valjda hteli da ismeju Plenkovićevo preterivanje, pa su namontirali da se u sadržaje portala može ući tek pošto se odgovori na pitanje: Jeste li čovek ili član HDZ-a?

Navodno su brzo ovu genijalnu zamisao izbrisali, ali hrvatska poverenica za zaštitu ljudskih prava Lora Vidović je pokrenula postupak provere ovih pisanija na diskriminaciju i govor mržnje.

Ali vodeći ljudi opozicione Socijaldemokratske partije na čelu s šefom Pedjom Grbinom su se malo je reći zgranuli na Plenkovićevu ideju da HDZ izjednači sa Jevrejima i to povodom jednog teksta koji je samo „žestoka kritika vlasti“ i ništa više.

Još bolje, predložio je Plenkoviću poslanik SDP-a Arsen Bauk, da u petak ode na sastanak u Jevrejsku zajednicu na kome će se raspravljati o pozdravu „za dom spremni“. I da tamo izloži u čemu je aktuelni usud HDZ-a sličan jevrejskom.

HDZ godinama odbija da pozdrav „za dom spremni“, uz koji su ubijani Srbi, Romi i Jevreji, bude zabranjen.

Nezadovoljan reakcijom dvojice članova Socijaldemokratske partije Hrvatske na sve ove dogadjaje, jedan je ugostitelj iz Imotskog na ulazu u svoju kafanu napisao: Ulazak nije dozvoljen članovima SDP-a Arsenu Bauku i Nenadu Staziću…

Uh, tu se Bauk, inače matematičar, strašno nasekirao. Zato što ugostitelj iz Imotskog od njega nije potražio pravni savet pre nego što mu je zabranio ulazak u kafanu. Trebalo je da napiše: U ovoj kafani NISU POŽELJNI Arsen Bauk i Nenad Stazić.

I da bude milo i Bogu i zakonu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com