Značajno povećanje izvoza Srbije u Nemačku

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je izvoz Srbije u Nemačku u prvih šest meseci povećan za 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i da je dostigao 877 miliona evra.

ljajić

Ljajić je rekao da je pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa Nemačkom dostigla rekordnih 80 odsto.

Ukoliko se nastavi ovakav trend, kako je istakao, već krajem ove godine naš izvoz u najjaču evropsku ekonomiju mogao bi se približiti cifri od rekordne dve milijarde evra, a ukupna robna razmena premašiti iznos od četiri milijarde evra.

On je ukazao na to da se, osim brojki, značajno poboljšala struktura našeg izvoza u Nemačku u korist proizvoda višeg stepena obrade, s obzirom na to da čak 55 odsto izvoza iz Srbije predstavljaju mašine i transportni uređaji.

U Nemačku se u ovoj godini najviše izvoze generatori naizmenične struje, delovi za mašine, setovi provodnika za paljenje, smrznute maline, oprema za dijalizu, električni otpornici, delovi i pribor za motorna vozila, lekovi, automobili, proizvodi od aluminijuma, proizvodi od gume i hulahop čarape, precizirao je Ljajić.

On je dodao da udeo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu u Nemačku iznosi približno 10 odsto, pri čemu se u razmeni tom vrstom proizvoda već godinama ostvaruje suficit.

U Nemačku od voća najviše izvozimo smrznutu malinu, čiji je izvoz u prvih šest meseci ove godine povećan za čak 40 odsto i iznosi 43 miliona evra, a suficit je zabeležen i u trgovini uslugama, naveo je Ljajić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com