Zorana Mihajlović : Boris Tadić je promenio zakon zbog Rio Tinta

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović saopštenjem je odgovorila na saopštenje bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i optužila ga da je on promenio Zakon o rudarstvu i uklonio sve veće prepreke za Rio Tinto.

„Ako neko, prema rečima Borisa Tadića, manipuliše gradjanima, a kad je reč o Rio Tintu, onda je to Boris Tadić. Upravo je on taj koji je 2006.godine promenio Zakon o rudarstvu iz 1995.godine, a baš zbog Rio Tinta“, navodi se u saopštenju Mihajlovićeve.

„Promenama Zakona o rudarstvu u potpunosti je nestalo do tada obavezno pravilo o javnom nadmetanju za eksploataciono pravo, a nakon dokazanih rezervi“, nastavlja Mihajlovićeva i zaključuje :

„Dakle, Tadić je tada, 2006.godine, zbog Rio Tinta, koji je, podsećam, u Srbiju došao 2004.godine, izbacio iz Zakona sve što je kročio tu kompaniju, a sada pokušava svoju odgovornost da prebaci na druge“.

„Izmenama Zakona o rudarstvu nije bilo više tendera, javnih poziva, niti većih prepreka za Rio Tinto“, tvrdi Zorana Mihajlović.

„Upravo je ova vlada uvela red u tu oblast i sredila haos koji je Izmenama zakona, napravila vlada Borisa Tadića. I zato mi kažemo, prvo se mora uraditi studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a onda ćemo donositi dalje odluke“, tvrdi u svom saopštenju aktuelna ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije.

Ministarka Mihajlović na kraju ističe da  „Srbija jedina na svetu ima mineral jadarit u  kome se u tom odnosu nalaze litijum i bor, a čitav svet danas se bori za litijum“.

„Mi se borimo za napredak Srbije, bolji život gradjana, i za litijum i za zdraviju životnu sredinu“ saopštila je Zorana Mihajlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com