Putin i Lavrov pod sankcijama

SAD, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada stavile su na svoj sankcioni spisak najvise ruske funkcionere medju njima predsednika Rusije Vladimira Putina i ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Kako je objašnjeno u Vašingtonu, sankcije znače da će sva imovina, koju Putin i Lavrov imaju u navedenim državama biti zamrznuta, a to će, ocenila je pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki, podrazumevati i „zabranu putovanja u te zemlje“.

Pošto je Kanada uvela sankcije protiv „predsednika Putina i drugih arhitekata tog varvarskog rata“, kanadski premijer Dzastin Trido je priznao da se radi o simboličnom potezu jer teško da Putin ima imovinu u Kanadi.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Putin i Lavrov nemaju nikakvih računa „nigde u inostranstvu“, a lenta.ru podseća da je ruski predsednik za poslednjih 10 godina samo jednom bio u SAD i to 28.septembra 2015.godine kad je govorio na 70.Generalnoj skupštini UN.

Prošle godine je u Državnoj dumi Rusije razmatran predlog da se državnim činovnicima zakonom zabrani posedovanje imovine u inostranstvu, ali se od toga odustalo jer je zaključeno da ruski državljani najviše nekretnina imaju u državama nastalim na prostoru bivšeg SSSR, a ne u Velikoj Britaniji, SAD ili Španiji.

Medjutim, zakonom je aprila prošle godine zabranjeno da drugo državljanstvo sem ruskog imaju članovi vlade, Državne dume, Saveta federacije, suduje, tužioci, članovi Saveta bezbednosti…

Sem Putina i Lavrova, sankcije se odnose i na ruskog premijera Mihaila Mišustina, ministra odbrane Sergeja Šojgu, ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokoljcova, zamenika sekretara Saveta bezbednosti Dimitrija Medvedeva, šefa Generalštab vojske Rusije Valerija Gerasimova, objavilo je Ministarstvo finansija SAD, a EU u svom službenom glasilu.

Zapadnim sankcijama je, izračunali su ruski mediji, obuhvaćeno 670 gradjana Rusije za koje se na zapadu ocenjuje da su učestvovali u donošenju odluke o operaciji Rusije u Ukrajini.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com