Lukašenko: Rusija – to su naša braća, ali…

Predsednik Belorusije Alekandar Lukašenko rekao je danas da je glavni zadatak vlade te zemje da diverzifikuje svoj izvoz kako se više ne bi oslanjao na jedno ili dva tržišta.

„Rusija – to jesu naša braća, naši prijatelji, ali vidite kako se oni ponekad ponašaju: jedan radi jedno, a drugi ne zna šta radi prvi. Zato se mi moramo diverzifikovati, pa neka košta šta košta“, rekao je Lukašenko predstavljajući novog beloruskog premijera Andreja Kobjakova.

Prošle nedelje beloruski predsednik je smenio premijera, guvernera centralne banke, šefa predsedničke administracije, nekoliko ministara, šefova regiona i velikih firmi, a sve u cilju jačanja ekonomskih procesa.

On je ranije izjavio da slobodne trgovine u okvirima Carinskog saveza kome pripadaju Rusija, Belorusija, Kazahstan – nema.

„Što se tiče nerešenih pitanja, slobodnog kretanja robe u punom obimu kao što nije bilo, tako je i nema, i nema zašto to da krijemo“, rekao je Lukašenko posle nedavnog sastanka Evroazijskog ekonomskog saveta.

Prema podacima ruske statistike, od januara do oktobra ove godine razmena izmedju Rusije i država Carinskog saveza smanjena je u odnosu na isti period prošle godine sa 47,8 milijardi na 44,8 milijardi dolara. Ta razmena je smanjena sa Belorusijom za 5,2 odsto, a sa Kazahstanom za 8 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com