Medvedev: Kako su sankcije koristile Kini

„Po pravilu sankcije nisu ničemu dobrom vodile“, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u opširnom intervjuu datom ruskom ekonomskom listu Vedomosti, povodom 15-godišnjice izlaženja te novine. Ali je odmah dodao: „ Ja mogu da navedem primer, koji su mnogi zaboravili. Kini su 1989. godine bile uvedene sankcije posle poznatih dogadjaja na Trgu Tjenanmen. Sankcije veoma slične ovima koje su uvedene nama.I hajde  sad da vidimo: da li se kineska ekonomija razvijala lošije posle toga? Ne. Da li su oni napustili kurs koji je bio utvrdjen baš krajem 80-tih godina? Ne. Jesu li oni uspešna ekonomija? Van svake sumnje. To je ekonomija koja će uskoro postati prva na svetu. Da li je Kina promenila društveni sistem? Da li se osetila kažnjenom? Ne. Oni su prosto mobilisali unutrašnje resurse ali na taj način da nisu sebe izolovali od spoljnjeg sveta. U izvesnoj meri te su sankcije išle u korist Narodnoj Republici Kini“.

Ruski premijer je rekao da je Krim decenijama bio podinvestiran i da se njemu, kad je prvi put tamootišao 2004. godine, učinilo da se nalazi u Sovjetskom savezu. Zato će Rusija, rekao je on, uložiti 650 milijardi rubalja u infrastrukturu, socijalnu sferu, zdravstvo i obrazovanje Krima. Uključujući tu naravno i most preko Kerčenskog moreuza.

„Naravno, i most i energetika. Moramo da napravimo autonomnu energetiku povezanu sa Rusijom. Imajući u vidu da je Krim teritorija deficitarna u energetici, i to postaje faktor u političkoj igri. Ali u životu je sve komplikovano: pojedini delovi Ukrajine su takodje deficitarni u energetici i dobijaju je iz Rusije. I onaj ko donosi ne baš pametne odluke o ograničavanju isporuka energije Krimu, treba da zna da su moguće i simetrične mere“, rekao je Medvedev u razgovoru sa novinarima lista Vedomosti.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com