Ministarstvo odbrane RF: Zabraniti preprodaju mistrala

Koordinator generalnih inspektora Ministarstva odbrane Ruske Federacije Jurij Jakubov danas je zatražio da Rusija stavi zabranu na preprodaju dva broda „mistral“, koje je naručila od Francuske, a koje ova odbija da joj isporuči zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

„Oba nosača helikoptera ‘mistral’ gradjena su, kao što je poznato za potrebe Vojno-pomorske flote Rusije, sa našim helikpoterima, našim sistemom upravljanja, našom infrastrukturom. I ne mogu se ti brodovi sada prepustiti nekoj trećoj strani – to je stvar bezbednosti zemlje“, rekao je Jakubov, a prenosi ruski list Vzgljad.

O vojnom značaju ovih brodova davana su suprotstavljena mišljenja vojnih stručnjaka – od onoga da nisu ni od kakvog velikog vojnog značaja, do ovoga da je njihovo prepuštanje trećoj strani bezbednosno pitanje.

Rusija i Francuska su naglašeno izbegavale da svoje odnose zaoštravaju povodom ovih brodova, koji se zovu „Vladivostok“ i „Sevastopolj“. I ideje za rešenje nastalog problema su različite: od navodne nedavne ponude Francuske da se ugovor raskine za 785 miliona evra, do krajnjih ideja da se oba broda unište!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com