Partnerstva u Aziji : Putin i Kim u zajedničkoj odbrani od imperijalizma i agresije

Rusija i Korejska Narodna Demokratska Republika potpisale su danas novi Dogovor o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu za vreme zvanične posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu u severnokorejskom kolegi Kim Džong Unu.

Obe se države nalaze pod nebrojenim sankcijama zapada odnosno medjunarodne zajednice i njihovo strateško približavanje na liniji je stvaranja globalnih paktova u Aziji.

U NATO su izrazili zabrinutost zbog odbrambene saradnje Rusije s Severnom Korejom, kao i Kinom i Iranom zato će jačati saradnju sa državama Azije.

„Za nas se tom posetom [Putina Pjongjangu] podvlači da bezbednost ima ne regionalno nego globalno značenje …Zato mi nastojimo da razvijamo saradnju s našim indo-tihookeanskim partnerima : Australijom,Japanom, Južnom Korejom i Novim Zelandom“,izjavio je promptno generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg,a prenela RIA Novosti.

Tekst Dogovora potpisanog izmedju Rusije i KNDR nije objavljen, ali su i same njegove interpretacije od strane glavnih aktera izazvale veliku pažnju,pa i zabrinutost.

Ruski predsednik Putin izjavio je, kako danas potpisani Dogovor predvidja,izmedju ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednog od učesnika tog dogovora,a ruski ministar odbrane Sergej Lavrov precizirao je da je to zapisano u tački 4 Dogovora.

„Ruska Federacija razmatra mogućnost vojno – tehničke saradnje sa KNDR u skladu s Dogovorom koji smo potpisali danas“ rekao je Putin a prenosi TASS.

U zapadnim medijima gotovo je jednoglasan zaključak da se Vladimir Putin, 24 godine posle poslednjeg boravka tamo, uputio u Pjongjang po municiju i oružje (ranije su pominjane protivtenkovske rakete)za rat u Ukrajini.

Ranije je izveštavano da je Severna Koreja Rusiji isporučila milion artiljerijskih granata, koliko je cela Evropska unija obećala Ukrajini,ali nije mogla da proizvede.Te su se informacije naročito umnožile posle posete Kim Džong Una Moskvi, septembra prošle godine.U oktobru je Bela kuća tvrdila da je Severna Koreja isporučila Rusiji više od 1000 kontejnera sa vojnom opremom i municijom.U januaru ove godine je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi tvrdio da je Rusija u Ukrajini upotrebila severnokorejske balističke rakete dometa 885 kilometara.

Rusija primitak takvog poklona nije potvrdila.

U svakom slučaju tokom Putinove posete Pjongjangu ponovljeno je ono što je Kim naglasio tokom prošlogodišnje posete Moskvi:Pjongjang smatra da se Rusija u Ukrajini bori za svoju suverenost i bezbednost i podržava „sve odluke Putina i odluke ruske vlade“,u nadi da će Rusija i Severna Koreja „u borbi protiv imperijalizma i izgradnji suverenih država,uvek biti zajedno“. Da im je američki hegemonizam i imperijalizam zajednički neprijatelj Putin i Kim su podvukli i danas.

Medjutum, Zapad podjednako zabrinjava mogućnost da Rusija Severnoj Koreji isporuči visoku vojnu tehnologiju.Tokom prošlogodišnje posete Rusiji, potvrdjeno je da je Kim pokazao interes za modernu tehnologiju za izgradnju satelita i atomskih podmornica.Što se satelita tiče, prema izveštajima ruskih medija,Putin mu je pomoć oko satelita obećao.

Za Severnu Koreju ne bi od manje važnosti,ističe se sada,bile isporuke ruske hrane i nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com