Porcija sankcija za ovu nedelju: Američki ambasador u Moskvi zamoljen da ode kući na konsultacije

Rusija je uvela uzvratne sankcije Americi: 10 saradnika američke ambasade u Moskvi biće zamoljeni da napuste Rusiju.Bez prava da se u nju vrate.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov nastaviće konsultacije u Moskvi, a američkom ambasadoru u Moskvi Džonu Salivenu predloženo je da zatraži konsultacije kod kuće.

Ruski list Komersant tumači da ova preporuka američkom ambasadoru praktično znači da je Salivenu otkazano gostoprimstvo, ali sa mogućnošću da se u Moskvu opet, kao ambasador, vrati. List ističe da Bečka konvencija o diplomatskim odnosima iz 1951. godine ne predvidja „slanje ambasadora na konsultacije“.

List Komersant saznaje da se američki ambasador Saliven neće povinovati ovoj preporuci ruskih domaćina.

Poslednji put je Moskva jednog američkog ambasadora proglasila personom non grata 1952.godine kad je kući poslat ambasador Džon Kenan.

U Rusiji se trenutno nalazi 450 američkih diplomata, a u SAD 450 ruskih diplomata. Medjutim, objasnio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, u broj ruskih diplomata ubraja se i 150 u Ujedinjenim nacijama, pa Rusija namerava da njih oduzme od ukupnog broja i od američke strane zatraži da poštuje paritet 300:300, znači da diplomatski personal u Rusiji smanji za 150

Kako je rekao Sergej Lavrov, ruske sankcije će biti uvedene 8 visokih američkih činovnika kao odgovor na odluku SAD da sankcije uvedu 8 članova administracije ruskog predsednika i Ruskog državnog tužilaštva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com