Svet je jadan, pardon, jedan: Šta Kremlj misli, da li je Kant izdao svoju domovinu?!

Da su takve igre pune podzemnih mina, pokazalo je glasanje Rusa o novim imenima 47 ruskih aerodroma – razbili su se o Imanuela Kanta,  jednog od najvećih svetskih filozofa.

Kant je na tom glasanju za ime aerodroma u njegovom rodnom Keningsbergu/Kalinjingradu prošao osrednje loše: plasirao se, voljom gradjana Rusije, u finale, ali sa toliko glasova koliko je dovoljno za treće mesto.

Skandal je u tome da je kampanju protiv Kanta vodio načelnik štaba ruske Baltičke flote, vice-admiral Igor Muhametšin.

Saradnik TV Baltik Vitalij Kotovski ispričao je za „Novi Kalinjingrad“ da je snimao ulazak broda u Baltijsk i slučajno uhvatio obraćanje Muhametšina mornarima Baltičke flote, u kome ih je pozivao da oni, njihovi rodjaci i bližnji glasaju da aerodrom dobije ime maršala Vaseljenskog.

Muhametšin je znatan deo govora posvetio činjenici da je kandidat na konkursu za ime aerodroma i „neki tamo Imanuel Kant“ koji je „izdao svoju domovinu“ i „puzao na kolenima da bi dobio profesorsku katedru“ i još je „pisao nerazumljive knjige“.

Vojnik ne može da glasa za izdajnika, makar i tudje države.

Kotovski je posvedočio da je jedan oficir zahtevao da on sa svog snimka izbriše ton, ali on to nije učinio nego je video plasirao na Fejsbuk i izazvao očekivanu reakciju.

„Naše načelnike treba da zna cela zemlja. Moj otac je bio vojni mornar, služio je u toj luci. Zamislio sam njega na mestu nekog ko to sluša. I bilo me je sramota za njega. I to je bio osnovni razlog, što sam se odlučio“, rekao je Kotovski za „Novi Kalinjingrad“ a prenose drugi ruski mediji.

Njega posebno čudi da na ceo dogadjaj nije reagovao Kremlj.

Inače, za trajanja konkursa, vandalizovan je i spomenik Kantu u Kalinjingradu.

Glasovima Rusa odlučeno je da aerodrom u Kalinjingradu dobije ime po carici Jelizaveti Petrovnoj, koja itekako ima veze sa celim ovim zapletom.

Naime, Keningsberg/ Kalinjingrad je prvi put ušao u sastav Ruske imperije za njene vlasti. Kant je od carice zatražio profesorsku katedru. Ona je na zahtev odgovorila pozitivno.

Pa sad ti budi pametan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com