Usporen pad prodaje automobila u Rusiji

Zahvaljujući merama državne podrške koje su stupile na snagu u septembru, dvocifreni pad prodaje ličnih automobila na ruskom tržištu je usporen. Prema redovnom izveštaju Asocijacije evropskog biznisa taj pad je u septembru iznosio 20,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u avgustu bio 25,8 odsto.U septembru je na ruskom tržištu prodato 197 200 automobila.Godišnji pad prodaja iznosi 13 odsto.

Ruska vlada je u avgustu donela propis po kome je , po principu „staro za novo“, obnovila popust za kupovinu novih automobila, sklopljenih ili proizvedenih u ruskim fabrikama. Od ove mere je najviše profitirao ruski proizvodjač i lider na tržištu AvtoVaz.Pad prodaja brendova te kuće u septembru je iznosio 8,7 odsto prema avustovskom padu od čak 32,3 odsto.

Asocijacija evropskog biznisa procenjuje da najnovija mera ruske vlade neće presudno uticati na kretanja na tržištu i da će pad prodaja na kraju godine iznositi oko 12 odsto, te će na ruskom tržištu ove godine biti prodato 2 450 000 novih automobila.

Rast su medju vrhunskim brendovima na ruskom tržištu u septembru imali Merceres benc – plus 2 odsto ili ukupno 4300 automobila i Lexus – plus 34 odsto, ali samo 1900 automobila. Ford i Folksvagen imali su pad prodaja od 35 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com