Uzbuna u ruskoj biznis zajednici

Za samo jedan dan vrednost imovine ruskog biznismena Vladimira Jevtušenkova pala je za trećinu. Njemu je u utorak na zahtev ruskih istražnih organa odredjen kućni pritvo, pod optužbom da je legalizovao nezakonito stečeno vlasništvo u naftnoj kompaniji Bašnjeft, što je izazvalo pravu uzbunu u ruskoj biznis zajednici.

Aleksandar Šohin, predsednik Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika, uputio je na adrese 26 članova tog udruženja poziv da se izjasne o pismu, koje bi udruženje uputilo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sa zahtevom da se „proveri zakonitost i osnovanost odluke o kućnom pritvoru koju je donelo Državno tužilaštvo“ radi „ukidanja te poruke po propisanom postupku“, piše ruski list Komersant. Članovi ovog udruženja su i tako krupno ruski biznismeni kao što što su šefovi državnih firmi Rosnano Anatolij Čubajs, Ruskih železnica Vladimir Jakunjin, ali i šefovi poslovnih banaka Andrej Kostin iz VTB i Vladimir Dmitrov iz VEB.

Iako se istraga oko privatizacije naftne kompanije Bašnjeft, kojom je obuhvaćen i sin bivšeg predsednika Baškirije, vodi još od sredine godine, hapšenje Jevtušenkova je veliko iznenadjenja za rusku biznis ztajednicu i učesnike na tržištima akcija.

Slučaj Bašnjefti poredi se sa slučajem Jukos, iako se gotovo svi sagovornici slažu u oceni da slučaj Bašnjefti, za razliku od slučaja Jukos, nema elemenata politike, nego se radi „o demontaži bznisa“. Ali, sa visokom verovatnoćom se očekuje, da dodje do promene većinskog vlasnika u toj kompaniji, koja je trenutno 90 posto u vlasništvu kompanije Sistema Jevtušenkova, i da je ceo slučaj motivisan restrukturiranjem vlasništva.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com