Vučić i Putin razgovaraju u Kremlju: Koja pomoć od Rusije?

U toku su razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u moskovskom Kremlju.

U direktnom uključenju ruske državne televizije ruski predsednik je govorio o rastu ekonomske angažovanosti Rusije u Srbiji i rastu ekonomske saradnje dve zemlje. Ruski predsednik je rekao da je trgovinska ramena izmedju dve zemlje prošle godine porasla za 23%, a tokom prvih šest meseci ove godine 13,3%. Ruske investicije u srpsku ekonomiju porasle su do 4 milijarde dolara.

Vučić je istakao odlične odnose dve zemlje na medjunarodnom planu i zahvalio se Rusiji za podršku. On je ukazao na mnogobrojne provokacije, kojima je Srbija izložena na dnevnoj bazi, i podvukao da će Srbija, kao nezavisna i slobodna država sačuvati vojnu neutralnost. Predsednik Srbije je govorio na ruskom.

Razgovori su nastavljeni bez prisustva javnosti.

Ruski listovi i portali posvetili su solidnu pažnju ovoj poseti, ali pre svega na fonu zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine oko boravka kosovskog predsednika Hašima Tačija brani i jezeru Gazivode.

Zajedničko autorima ovih tekstova je da ocenjuju da će Vučić zatražiti pomoć Rusije, ali kakvu tačno pomoć bi mogao da zatraži, autori ne mogu da proniknu. Pre nego što se pregovori dva predsednika završe, da o nekoj pomoći govori odbio je i Kremlj preko Dmitrija Peskova, pres sekretara ruskog predsednika. Tako da ni spremnost Moskve na pružanje pomoći Srbiji, kao i vrsta te pomoći, nisu ništa manje nejasni.

Posebno se ističe da u isto vreme s razgovorima Putin-Vučić na teritoriji Srbije traje vojna vežba BARS-2018 i da se na teritoriji Srbije nalaze ruski lovci MiG-29 i helikopteri Mi-8. Vežba traje od 1. do 5. oktobra.

Nacionalno veoma osvesceni novinar Jevgenij Krutikov strahuje od uvlačenja Rusije u kosovsku krizu:“ Ako Tači još nekoliko puta provoza svoje prijatelje čamcem po živopisnim planinskom jezeru Gazivode , ruski MiG-29 garantovano će ostati u Srbiji.Prosto će zaboraviti da odlete.Postoje svi razlozi da se pretpostavi da Albanci baš to i žele.U tom slučaju , Rusija može direktno da bude okrivljena za ‘agresivne planove na Balkanu’ a usput diskreditovan i Vučić“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com