Zašto je helsinški istup Trampa bio katastrofa

Američki predsednik Donald Tramp izložen je salvi kritika na Zapadu zbog svog navodno prebliskog odnosa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kritički komentari gotovo se ne razlikuju jedan od drugog, a mi kao jedno od najoštrijih prenosimo mišljenje, koje je objavio nemački list Velt, autor je Klemens Vergin:

„Ne, američki predsednik Donald Tramp nije rasprodao strateško srebro Zapada. A ipak je Putinu tokom njihovog susreta dao previše pristanaka. Mnogi republikanci su bili šokirani. A bivši šef CIA čak priča o veleizdaji.

Mi nikada zaista nećemo saznati o čemu su diskutovali Tramp i Putin u četiri oka. Ali njihov javni nastup posle susreta u Helsinkiju sadrži nekoliko dobrih novosti u najmanju ruku, u poredjenju sa strahovima koje su imali spoljnopolitičku eksperti i evropski političari pred ovaj susret.

Ne, Tramp nije rasprodao strateško srebro Zapada. On nije priznao ni rusku aneksiju Krima, niti je s Putinom sklopio dil o Siriji, i on izgleda nije priznao nikakve ruske zone uticaja u Evropi. A ipak su samit i istup Trampa bili jedna katastrofa.

Cela predstava je bila ogroman dobitak za Putina, produžetak njegovog trijumfa kao domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu. Tramp je Putina delom rehabilitovao na medjunarodnoj sceni, uprkos Krimu, uprkos ruskom ratu u istočnoj Ukrajini koji ne prestaje i uprkos ruskim ratnim zločinima u Siriji.

Ni za čim nije Putin proteklih godina tako čeznuo kao za tim da se, kao u vreme Sovjetskog Saveza, najzad nadje sa SAD na ravnoj nozi i da bude vidjen kao najvažniji sagovornik u rešavanju svetskih problema. I Tramp mu je baš to dao.

I još malo više. U svakom slučaju, bilo je potresno gledati koliko se više Tramp trudio oko Putina nego obratno. Američki predsednik se i dalje izdržava od svake kritike šefa Kremlja i Rusije i čak je zauzeo jednu poziciju ekvidistance u pitanju ko je kriv za loše odnose.

Potpuno je bilo apsurdno, kad je Tramp pitan kome više veruje – svojim tajnim službama, koje imaju mnoge dokaze da je Moskva uveliko manipulisala u američkim izborima, ili Putinovom poricanju. Umesto da odlučno stane iza sopstvenih službi, Tramp je Putinov demanti ocenio kao veoma jak i moćan: on nema nijedan povod za pretpostavku da je Moskva stajala iza napada.

Nešto tako još se nije dogodilo u dugoj istoriji rusko-američkih odnosa, da američki predsednik u jednom konfliktu stane iza zemlje koja je SAD upravo napala. To je na granici veleizdaje, tvitivao je bivši šef CIA Džon Brenan. I mnogi republikanci su bili šokirani.

Samit je u suštini mogao da ispadne i gori, ali je ipak ponovo pobudio sumnju da nešto u odnosu izmedju Trampa i Rusije nije u redu.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com