Zašto propadaju ruski turoperateri

Prema zvaničnim podacima Rosturista ove godine je oko 65 000 ruskih turista stradalo zbog finansijske propasti agencija kojima su prepustili organizaciju svog putovanja u inostranstvo, dok se, prema nezavničnim procenama, taj broj penje i iznad 80 000,piše ruski list Komersant.

Serija propasti ruskih turističkih kompanija započela je 16.jula kad je bankrot objavila jedna od najvećih i najstarijih ruskih turističkih kompanija „Neva“.Objavom tog bankrota štetu je pretrpelo ukupno 23 000 turista od čega ih se oko 7000 već nalazilo u mestu odmora, a 17 000 nije bilo u prilici da plaćeno putovanje i realizuje.

Trenutno avionske karte za povratak kući nema 4000 turista, koji su naput krenuli u organizaciji agencije „Južni krst“ koja je u sredu kasno uveče objavila da prestaje sa radom, a recimo grčki hotelijeri in traže dodatne doplate za dalji boravak u hotelima. Ruska turistička udruženja sada tvrde da su finansijske teškoće agencije „Južni krst“ poznate već nekoliko meseci, ali oni nisu smeli o tome da obaveste gradjane jer se „radi o insajderskoj informaciji“.

Komersant tvrdi da uzroci propasti nekoliko većih kompanija, koji su ubrzo za „Nevinim“ usledili nisu identični. „Neva“ je bankrotirala, tvrdi list, zbog rasta cena izazvanog rastom kursa evra u odnosu na rublju i novih pravila o putovanju u inostranstvo državnih službenika, pre svega bezbednosnih struktura i specijalnih službi.Dakle, damping je u velikom broju slučajeva uzročnik propasti turoperatera.

Posle bankrotstva i obustave rada agencije „Neva“ 16.jula, već 25.jula je rad obustavio turoperator „Ruža vetrova-svet“, a to je već bio znak poslovnim bankama da počnu masovno da otkazuju kredite rizičnom turističkom biznisu, piše Komersant. Bankama su se ubrzo pridružile i osiguravajuće kuće, ali već 23.jula jednoj od najaktivnijih, osiguravajućoj kompaniji „Voshoždenie“ Centralna banka Rusije oduzela je licencu za rad.Ta kompanija je osim agencije „Neva“ dala garancije za poslovanje još 40 turoperatora i to u vrednosti od 1,4 milijarde rubalja.Danas , piše Komersant, turistički biznis osigurava 20-30 osiguravajućih kuća, ali samo uz fizičke garancije.

Početkom avusta su se poslovanjem posrnulih agencija pozabavili i ruski istražni organi.Komersant tvrdi da su ozbiljne pronevere utvrdjene su zasad samo kod agencije „Labirint“.

Ruska država nastoji da uvede nova pravila u poslovanje turističkih agencija,recimo da obaveže avio-kompanije njihove partnere da vrate turiste sa plaćenog odmora bez obzira na usud koji snadje agenciju, ali nove mere, medju njima i sigurnije osiguranje, nailaze na otpor jer bi znatno poskupele poslovanje turističkog biznisa u ionako nezgodnoj ekonomskoj i političkoj situaciji.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com