Agencija za borbu protiv korupcije proverava Sinišu Malog

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak provere da li je Siniša Mali prekršio zakon istovremeno obavljajući dve funkcije, prenosi Tanjug.

Mali

To se odnosi na funkciju gradonačelnika Beograda i direktora „of šor“ kompanije sa Devičanskih ostrva.

Iz Agenciji su naveli da je proverom službene evidencije utvrđeno da Mali nije prijavio funkciju zastupanja privrednog društva sa privatnim kapitalom registrovanog u inostranstvu, a ni prihode od obavljanja te funkcije.

Najavljuju da će u zakonom propisanom postupku proveriti da li je u tom slučaju povređen zakon, kao i tačnost i potpunost podataka iz izveštaja o imovini i prihodima koje je gradonačelnik Beograda podneo Agenciji.

U Agenciji je za Tanjug rečeno da se preduzimaju sve mere iz njihove nadležnosti, te da od svih drugih nadležnih državnih organa očekuju što efikasnije postupanje u cilju ili otklanjanja sumnje u navodno nezakonito postupanje gradonačelnika Beograda ili procesuiranja tog slučaja ukoliko se sumnje potvrde.

Gradonačelnik je, kažu, bio dužan s obzirom na to da njegova funkcija zahteva stalni rad ili rad sa punim radnim vremenom da, ukoliko je obavljao funkciju zastupanja bilo kog privrednog društva sa privatnim kapitalom u zemlji ili inostranstvu, da u trenutku stupanja na ovu funkciju prestane sa tim aktivnostima.

Kako navode, Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije propisana je zabrana funkcioneru čija funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad da obavlja funkciju upravljanja, nadzora ili zastupanja privatnog kapitala u privrednom društvu, privatnoj ustanovi ili drugom privatnom pravnom licu.

Za tu kategoriju funkcionera zabrana važi od trenutka stupanja na funkciju tokom celog mandata.

Takođe, iz Agencije podsećaju i da je zakonom propisano koje je sve podatke funkcioner dužan da prijavi u svom izveštaju o imovini i prihodima.

To su, pored ostalog, podaci o izvoru i visini svih neto prihoda, kao i podaci o drugim poslovima i delatnostima koje obavlja u skladu sa zakonom i drugim posebnim propisom.

Prema tome, imajući u vidu navedeno, funkcioner je dužan da prijavi neto prihode od svih poslova i delatnosti koje obavlja u zemlji i inostranstvu.

Imajući u vidu zabranu propisanu odredbom Zakona, kao i obavezu prijavljivanja svih neto prihoda Agenciji, a s obzirom na sumnje iznete u javnosti, iz Agencije navode da će u zakonom propisanom postupku proveriti da li je u tom slučaju povređen zakon, kao i tačnost i potpunost podataka iz izveštaja o imovini i prihodima koje je gradonacelnik Beograda podneo Agenciji.

Podsećaju da je Agencija prošle godine već proveravala tačnost i potpunost podataka iz izveštaja koje je podneo Mali, i o utvrđenim nesaglasnostima inicirala konsultacije sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije Republickog javnog tuzilastva.

Nakon obavljenih konsultacija 27. januara ove godine Agencija je podnela izveštaj Poreskoj upravi, na dalju nadležnost i postupanje.

Agencija je Poreskoj upravi ukazala na to da je proverama utvrđeno da je ukupna vrednost imovine poreskog obveznika Siniše Malog u zemlji i inostranstvu, 1. januara 2013, veća od 35.000.000 dinara, zbog čega je imenovani imao obavezu da najkasnije do 30. juna 2013. podnese informativnu poresku prijavu.

Međutim, iz Agencija navode da nemaju saznanja o tome da li je urađena unakrsna procena njegove imovine i prihoda.

Na pitanje da li je gradonačelnik Beograda Agenciji prijavio da poseduje nekretnine u Bugarskoj i koje, iz te institucije kažu da je Mali u svom izveštaju o imovini i prihodima prijavio podatke o svom vlasništvu nad jednom nepokretnošću (stanom) u Bugarskoj.

Podsetimo, internet portal KRIK optužio je Malog da je tajno kupio 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com