Agent Mosak Fonseka savetovao Sinišu Malog kako da proda Beopetrol

Novinari KRIK-a otkrili su da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali pre više od deset godina sarađivao sa predstavnikom Mosak Fonseka za Srbiju – Markom Harisonom.

Siniša Mali

Tada je Mali vodio sektor za tendere u Agenciji za privatizaciju i u ime države dogovarao prodaju benzinskih pumpi Beopetrol, a Harison je bio angažovan kao savetnik Agencije upravo pri privatizaciji Beopetrola.

Pumpe su prodate ruskom Lukoilu, a Savet za borbu protiv korupcije nazvao je ovu privatizaciju koruptivnom i utvrdio da je Beopetrol oštećen za više od 100 miliona evra. Ova institucija je podnela krivičnu prijavu, ali do danas istraga nije završena.

Novinari KRIK-a su pre pola godine otkrili da je Siniša Mali, kao direktor dve ofšor firme, kupio 24 apartmana u bugarskoj tokom 2012. i 2013, upravo od bivšeg direktora srpskog Lukoila. KRIK-ovo otkriće je, izgleda, uznemirilo Harisona.

Harison je nedelju dana nakon što je KRIK objavio priču poslao mejl centrali agencije Mosak Fonseka i raspitivao se o Siniši Malom i njegovim firmama, pokazuje interna mejl prepiska. Insistirao je da mu se hitno odgovori.

U mejlu Harison konstatuje da je Mali postavljen za direktora ofšor kompanija „Brigham Holding & Finance Inc“ i „Etham Invest & Finance Corp“ tokom jula i avgusta 2011. godine i pita za trenutno stanje ovih kompanija. Ove firme kupile su apartmane na bugarskom primorju.

Harisonu su odgovorili da Siniša Mali nije njihov klijent i da nemaju uvid u dokumentaciju s obzirom da je Mali koristio usluge druge agencije – „Trident Trust Company“. Agent Mosak Fonseka dodaje u mejlu da za informacije o Malom može da pita „Trident“, ali da sumnjaju da će ih dobiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com